Mänskliga Rättigheter, Nyheter

USA behåller sanktioner mot MR-förövare i Iran

USA kommer att behålla straffåtgärderna mot de ansvariga för människorättskränkningar i Iran, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Susan Rice i veckan och tillade att regimen måste tillåta FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran att besöka landet. Hon beskrev prästerskapets envälde som en av världens värsta människorättsförövare där ledarna använder ”tyrannens samtliga verktyg för förtryck i syfte att hålla sig kvar makten”.

Susan Rice, som talade inför the Human Rights First Annual Summit (det första årliga toppmötet för mänskliga rättigheter) i Washington den fjärde december, berättade för de närvarande delegaterna att ”medan vi testar möjligheterna för att nå en diplomatisk lösning på den kärntekniska frågan, är vi medvetna om att en annan viktig test är huruvida vi börjar se framsteg inom området för mänskliga rättigheter i Iran. Vi uppmanar [Irans] regeringen att tillåta FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran att besöka landet”.

”Våra straffåtgärder mot Irans människorättsförövare kommer att fortsätta lika så vårt stöd för alla iraniers grundläggande rättigheter. Iranska folket förtjänar samma rätt att uttrycka sig på nätet och via sociala medier som deras ledare åtnjuter”, tillade hon.