Engagemang, Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Int. konferens i Paris för mänskliga rättigheter i Iran

paris6

FFFI-Paris, flera framstående amerikanska och europeiska politiker och personligheter varnade under lördagen internationella samfundet för att blunda för massakern av iranska oppositionsmedlemmar i Camp Ashraf i Irak, den första september, samt för att ignorera sitt ansvar inför de sju oppositionsmedlemmar som hålls gisslan av irakiska styrkor och riskerar deportering till Iran.

Varningen kom vid en internationell konferens i Paris under lördagen, den sjunde december, inför internationella dagen för mänskliga rättigheter. Deltagarna kritiserade de omfattande brotten mot mänskliga rättigheter i Iran, i synnerhet den nya vågen av massavrättningar i landet, och varnade omvärlden för att ignorera prästerskapets systematiska människorättskränkningar som en ursäkt för hålla kärnteknikförhandlingar med prästerskapet vid liv.

Deltagarna uppmärksammade dessutom att antalet avrättningar och fortsatta brotten mot mänskliga rättigheter i Iran ökar på ett alarmerande sätt sedan regimens så kallade ”moderata” president Hassan Rohani, kom till makten. En sammanställning av de officiella siffrorna visar att antalet avrättningar uppgår till 400, de flesta genom hängning och ett stort antal på offentliga platser.

Iranska nationella motståndrådets valda president, Maryam Rajavi, vädjade till internationella samfundet och i synnerhet de västerländska regeringarna att hänskjuta iranska regimens systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna till FN:s säkerhetsråd för ansvarsutkrävande.

Flera talare vid konferensen uppmärksammades även den allvarliga situation för de sju gisslan från Ashraf som befinner sig i irakiskt förvar och riskerar deportering till Iran enligt uppgifter från bland annat Amnesty International.

Konferensen krävde att de sju gisslan ska friges omedelbart och kritiserade både USA och FN för att stå passivt i detta avseende och blidka Malikis regering genom att påstå att de inte vet var gisslan befinner sig trots klara bevis på att de finns i Irak och irakiska specialstyrkors förvar.

Samtliga talare och i synnerhet de amerikanska personligheterna kritiserade amerikanska regeringen för att inte leva upp till sitt skriftliga avtal med invånarna i Camp Ashraf och Liberty om att garantera deras säkerhet och skydd. De betonade att det är USA:s anseende som nu står på spel och att Obama-administrationen behöver vidta nödvändiga åtgärder för att hedra USA skriftliga avtal med lägerinvånarna och garantera säkerhet och trygghet för de över 3000 iranska oppositionsmedlemmarna i Camp Liberty i Irak.

Howard Dean betonade detta faktum i sitt anförande och sade ”jag är här för att upprätta mitt lands heder, [USA:s] utrikesdepartementet ljög till amerikanska kongressen, amerikanska folket och de iranska oppositionsmedlemmarna när det sade att det inte vet vilka som låg bakom illdåden i Camp Ashraf och var gisslan finns”.

Beträffande interimsöverenskommelsen från den 24 november i Genève mellan Iran och P5+1-gruppen betonade talarna att EU och USA hade gjort oacceptabla eftergifter, bland annat genom att tillåta regimen att fortsätta anrika uran. Flera talare varnade för att det vore ett stort misstag att lätta på straffåtgärderna vid en tid då iranska regimen inte helt har avstått från sina kärnteknikverksamheter ämnad att utveckla kärnvapen.

De rekommenderade därför internationella samfundet att insistera på att iranska regimen accepterar och genomför samtliga resolutioner från FN:s säkerhetsråd samt går med på oannonserade inspektioner från Internationella atomenergi organet (IAEA) innan några som helst sanktionslättnader mot Iran beaktas.

Rudi Giuliani betonade vikten av att hålla straffåtgärderna mot Iran på plats och påpekade under sitt anförande att ”iranska regimen har vilselett internationella samfundet tidigare” och att prästerskapets nya president, ”Hassan Rohani [tidigare chefförhandlare i förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram med EU:s troika], skryter om detta i sin bok”.

Talare vid konferensen, som öppnades av Jean-François Legaret , borgmästare för Paris första distrikt, var Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådets valda president; Rudi Giuliani, tidigare borgmästare i New York; Michael Mukasey, USA:s justitieminister mellan 2007-2009; Naomi Tutu, människorättsaktivist och dotter till Desmond Tutu; Howard Dean, en av demokraternas presidentkandidater i 2004; Louis J. Freeh, tidigare chef för FBI; Geir Haarde, Islands tidigare premiärminister.