Mänskliga Rättigheter

16 nätaktivister gripna i Iran

Iranska regimens elitstyrka revolutionsgardet har arresterat 16 aktivister anklagade för att förse regeringsfientliga webbplatser med material, sade regimens medier onsdag.

Ahmad Ghorbani, en lokalåklagare i Kerman i sydöstra Iran, sade att de arresterade står anklagade för samarbete med västerländska och antiiranska nyhetsnätverk.

Ghorbani sade ingenting om när aktivisterna greps utan tillade endast att bekännelser som erhållits under förhören bevisar att de tilltalade är skyldiga till anklagelserna.

Det finns inga uppgifter om de frihetsberövade aktivisternas identitet men regimens officiella nyhetsbyrå IRNA rapporterade  att några av de åtalade hade deltagit i utbildningar i Turkiet och Malaysia.

Samtidigt rapporterar dagstidningen Etemad på onsdagen att regimens moralpolis har arresterat Amir Tataloo, en populär underjordisk artist vars låtar uppfattas av prästerskapets myndigheter som olämpliga.

”Underjordiska artister måste stoppa sina verksamheter och kanalisera sitt arbete inom de rättsliga ramarna”, sade moralpolisens talesman Masoud Zahedian .