Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Irans polischef kritiserar tjänstemän för användning av sociala nätverk

Iranska regimens polischef Esmaeel Ahmadi Moghaddam kritiserade regimens statstjänstemän på måndagen för att ”överträda röda linjen” genom att använda förbjudna sociala medier, rapporterade nyhetsbyrå Mehr på måndagen.

Prästerskapet har förbjudit användning av sociala medier och blockerar tillgång till populära webbsidor som Facebook, Twitter och YouTube. Förbudet är ett försök att hindra befolkningen från att få fri tillgång till information samt hindra dem från att organisera stora protestaktioner mot regimen.

Men regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif och kulturminister Ali Janati är båda medlemmar på Facebook och använder sociala medier för att sprida regimens budskap. Till och med regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei har en egen Facebook-sida och ett eget Twitter-konto.

”Det sätt på vilket vissa tjänstemän har sakta börjat överträda den röda linjen samt gå in på områden som är förbjudet för medborgarna att använda är inte bra. Alla måste respektera gällande regler i detta område. … Tjänstemännen måste ha i åtanke att deras handlingar inte bör bana väg för andra att bryta mot lagen”, rapporterade regimens nyhetsbyrå ISNA genom att citera Ahmadi-Moqadam med att säga.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif uppdaterar sin Facebook-sida regelbundet och kommunicerar på persiska med de mer än 750 000 individer som följer honom. Han skriver dock på engelska på Twitter där han har ett verifierat konto.

Hassan Rohani, prästerskapets nya president har ett Twitter-konto i sitt namn om än inte personligt. Han har under sin valkampanj gett löften om att lätta på förbudet mot sociala medier trots att presidenten inte kan fatta ett sådant beslut utan det är regimens högsta andlige ledare, Ali Khameni, som bestämmer i detta område.

Under sitt besök i USA för att närvara vid FN:s årliga stormöte i september berättade Rohani för CNN att han planerade att lätta på restriktionerna så att iranska folket ”kan få tillgång till sociala medier inom vissa moraliska ramar”.

Talesmannen för regimens rättsväsende Gholam Hossein Mohseni-Ejeie sade i separata kommentarer på måndagen att sociala nätverkssidor som Facebook ”främjar korruption och prostitution” samt ”strider mot offentlig moral och säkerhet”.

Internationella övervakningsorgan och västerländska regeringar kritiserar regelbundet iranska regimen för dess censur samt kränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

Officiella siffror visar att mer än 30 miljoner utav Irans 75 miljoner invånare använder internet.