Nyheter

Rohani: Iran demonterar inte sina kärnanläggningar

Iran kommer inte att demontera någon av dess kärnanläggningar som en del som en del av interimsöverenskommelse med världsmakterna som ska göra det svårare för prästerskapet att utveckla kärnvapen, sade iranska regimens president Hassan Rouhani i en intervju som publicerades fredag i Financial Times.

Iran kommer inte att upphöra med sin urananrikning och beaktar detta som ”röda linje”, sade  Rouhani.

Den tillfälliga frysningen är en interimsöverenskommelse mellan prästerskapet och den så kallade 5+1-gruppen, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, som kom till i förra helgen i Genève.

Enligt villkoren i interimsöverenskommelsen går iranska regimen med på att frysa vissa kärnteknikrelaterade aktiviteter för sex månader i utbyte mot mindre lättnader från FN:s och västerländska sanktioner som drabbat landets misskötta ekonomi hårt.

Även om det bara är en kortsiktig överenskommelse är tanken att den tillfälliga frysningen ska göra det svårare för prästerskapet att utveckla kärnvapen samt bygga upp förtroende medan Teheranregimen och P5+1-gruppen arbetar med att ta fram en långsiktig överenskommelse.

Israels premiärminister Netanyahu har kritiserat avtalet och beskriver avtalet som ett ”historiskt misstag” och ingenting som Israel anser sig behöva följa.

Avtalet stoppar inte Iran från att utveckla ett kärnprogram samtidigt som de sanktioner som varit riktade mot landet nu lättas, säger Netanyahu.

”Om de första steg som tagits i Genève genomförs noggrant och precist, skulle det innebära att vi har tagit ett steg framåt mot förtroende”, sade Rohani.

Han sade också att en nyligen telefonsamtal med Storbritanniens premiärminister David Cameron lämnade honom med ” en känsla av att de båda sidorna var villiga att gå steg för steg mot bättre relationer . ”