Nukleärt, Nyheter

IAEA inte redo att kontrollera kärnteknikavtal med Iran

FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) meddelande på torsdagen att det ännu inte är redo för att kontrollera Irans efterlevnad av den senaste överenskommelse med världsmakterna samtidigt som Teheran bjöd in inspektörer till en av sina huvudanläggningar Arak rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Wien.

”Vi behöver studera överenskommelsen (som undertecknades i Genève den 24 november) och vi måste identifiera de vägar enligt vilka omständigheter av betydelse för IAEA kan sättas i verket”, sade IAEA:s chef Yuyika Amano på torsdagen.

”Det kommer att ta tid eftersom det är en ganska komplicerad uppgift och vi skulle vilja förbereda  oss ordentligt och göra jobbet på rätt sätt …. Jag kan inte säga när vi kommer att stå redo”, sade Amano till reportrar.

Han sade enligt AFP att ”det Wienbaserade organet kommer att behöva mer pengar för att kunna genomföra den utvidgade inspektionsroll som  förutsetts i Irans genombrottsavtal med USA, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, den så kallade P5+1-gruppen.

”Detta kräver en betydande summa pengar och arbetskraft …. IAEA:s budget är väldigt, väldigt ansträngd. Jag tror inte att vi kan täcka allt från vår egen budget”, sade Amano.

Enligt villkoren i interimsöverenskommelsen går iranska regimen med på att frysa vissa kärnteknikrelaterade aktiviteter för sex månader i utbyte mot mindre lättnader från FN:s och västerländska sanktioner som drabbat landets misskötta ekonomi hårt