Nyheter

Fler kollektiva avrättningar i Iran

Iranska regimen avrättade 15 personer, däribland en kvinna, enligt iranska medier på onsdagen.

Fyra fångar avrättades i det centrala fängelset i staden Bandar Abbas, strax norr om Hormuzsundet, på onsdagen enligt ett uttalande från provinsens rättsväsende.

Tisdagen den 26 november avrättades 11 fångar, inklusive en kvinna i Gezelhesar-fängelset i Staden Karaj.

FFFI rapporterade igår att samtliga 11 fångar hade överförts till isoleringsceller i väntan på att deras dom skulle verkställas. Förflyttningen av dessa fångar till isoleringsceller inför dagens avrättning har lett till en omfattande protestkampanj med hungerstrejk bland medfångarna. Det rapporteras om att 1800 fångar vägrade att ta emot mat och gått i hungerstrejk.

Fängelsets specialåklagare, Amozade, hade tidigare hotat de nu avrättade fångarna med att deras dödsdomar skulle verkställas strax efter ”samtalen mellan Iran och 5+1-grupp i Genève”.

Därmed har 375 personer avrättats sedan Rohani tillträdde som iranska regimens president, den fjärde augusti.

I ett skriftligt svar till riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) i vecka uttryckte utrikesministern Carl Bildt sin oro över den alarmerande situationen för mänskliga rättigheter i Iran och konstaterade att antalet avrättningar i Iran hade dessvärre ökat sedan Rohani tillträdde som president.

Även Amnesty International kritiserade Rohani i en rapport om hans 100 första dagar som president i veckan för pågående människorättskränkningar och det ökade antalet avrättningar i Iran