Engagemang, Nyheter

SR: I 84 dagar har de krävt att omvärlden reagerar

srI över 80 dagar har de varit på Kungsportsplatsen i Göteborg för att föra ut sitt budskap med banderoller och de iranska flaggor intill Kopparmärra-statyn.

Manifestationen syftar till att bland annat få Sverige och EU att reagera på dödsskjutningarna av iranska flyktingar i lägret Camp Ashraf i Irak i höstas.

De dödade tillhörde regimkritiska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin som på 80-talet fick en fristad i Irak. Flera av de som nu protesterar i Göteborg hade släktingar i flyktinglägret.

– Vid attacken den 1 september sköts 52 människor ihjäl. De sköts i huvudet och var bakbundna, berättar Soheila Dashti som är en av aktivisterna på Kungsportsplatsen.

– Samma dag kidnappades sju människor och de har varit borta i 84 dagar. Det är därför vi är här för att protestera så de släpps fria, säger Soheila.

— De var skyddade enligt Geneverkonventionen och vill att omvärlden reagerar, säger Soheila

Vad vill ni att Sverige ska göra?

– Sverige ska bryta tystnaden och fördöma attacken och pressa den irakiska regimen att släppa de sju i gisslan som sitter fängslade, säger Morteza Sadeghi och tillägger att sex av de bortförda är kvinnor.

Liknande manifestationer som den på Kungsportsplatsen äger rum på flera håll i världen för att väcka opinion kring det som hände i Camp Ashraf den 1 september.

Även Amnesty International har agerat och bland annat krävt en oberoende utredning och och att de fängslade friges och får skydd.

Peter Stenberg 

Peter.Stenberg@sr.se