Motståndsrörelsen, Nyheter

Amnesty: de sju kidnappade exiliranierna från Ashraf i Iraks förvar

Amnesty International (AI) uppmanade på tisdagen till ett brådskande agerande för frigivning av sju iranska oppositionsmedlemmar som tagits till gisslan av irakiska specialstyrkor och bekräftar att de hålls i Iraks förvar.

”Det är nu känt att de sju exiliranier som kidnappades den första september hålls av irakiska säkerhetsstyrkor vid ett inofficiellt fängelse i centrala Bagdad. De riskerar tortyr och annan misshandel och kan tvingas återvända till Iran”, skriver Amnesty i sin uppmaning till brådskande agerande publicerade på organisationens hemsida den 19 november.

Enligt tillförlitliga källor fördes de sju under strängt säkerhetspådrag till ett inofficiellt fängelse i före detta al-Muthanna flygplatsen i centrala Bagdad i slutet av september.

De sju gisslan är sex kvinnor, Fatemeh Tahoori, Vajihe Karbalaey (aka Vajihe Karbalaey Fatah), Mahnaz Azizi (aka Mahbobeh Lashkari), Lila Nabahat, Zahra Ramezani (aka Sedegh Ebrahimpour), Fatema Sakhie och en man, Mohammad Ratebi (aka Mohsen Nicknamei). De är samtliga medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin (PMOI), enligt Amnesty.

De sju exiliranierna kidnappades den första september 2013 från lägret Camp Ashraf, ca 60km nordöst om Bagdad i Diyala-provinsen, när beväpnade män stormade lägret och sköt ihjäl 52 lägerinvånare. Videomaterial och bilder [från räden] visade att många av de 52 offren hade skjutits i huvudet, några i handbojor. Ögonvittnen från lägret [Camp Ashraf] sade att de hade sett de sju personerna bli misshandlade i handbojor och sedan bortförda i en vit minibuss, skriver Amnesty som bakgrund.

Den irakiska regeringen har förnekat ansvaret för attacken trots att irakiska styrkor har varit ansvariga för tidigare attacker mot lägret där dussintals lägerinvånare dödades. Den första september beordrade Iraks premiärminister att en kommitté ska inrättas för att utreda dessa mord. Men han gav inga detaljer om kommitténs uppdrag och sammansättning.

Resultaten från denna utredning har inte publicerats, tillägger Amnesty International som uppmanar framförallt sina medlemmar att skriva till Iraks premiärminister och uppmana irakiska myndigheter att frige de sju exiliranierna såvida de inte är anklagade för en straffbar handling enligt internationell erkända normer.

Amnesty påminner även irakiska myndigheterna om deras skyldigheter enligt internationell rätt att inte tvinga tillbaka någon till ett land där de skulle vara i riskzonen för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive tortyr.

Läs och delta i AI:s kampanj om brådskande åtgärder i detta fall, klicka här (original språk engelska).