Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN-resolution fördömer iranska regimens MR-kränkningar för 60:e gången

FN:s generalförsamlings tredje kommitté fördömde iranska regimens systematiska människorättskränkningar för den 60:e konsekutiva gången i FN-sammanhang efter att generalförsamlingen antog resolutionen A/C.3/68/L.57 efter en omröstning natten mot onsdagen, svensk tid.

Resolutionen A/C.3/68/L.57 om främjande och försvar av mänskliga rättigheter i den Islamiska republiken av Iran, som antogs med 83 röster för, 36 mot och 62 nedlagda röster, fördömer systematiska människorättskränkningar i Iran, däribland den senaste vågen av avrättningar i landet. (resultat omröstning, klicka här …)

Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, sade i ett uttalande efter att resolutionen röstades genom av FN:s generalförsamlings tredje kommitté att ”efter antagandet av 60 resolutioner från FN [som fördömer regimens systematiska brott mot mänskliga rättigheter i landet] och iranska regimens ömsesidiga trotsande, räcker det inte längre med verbala fördömanden. Regimens brottsliga handlingarna måste hänskjutas till FN:s säkerhetsråd och Internationella brottmålsdomstolen så att de ansvariga för dessa grymheter ställas inför rätta.”

”Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) välkomnar FN:s nya resolution som fördömer de grymma människorättskränkningarna i prästerskapets envälde. FFFI uppmanar samtidigt regeringen och framförallt utrikesministern Carl Bildt att utnyttja Sveriges starka röst för mänskliga rättigheter i FN, EU och andra internationella forum för att prästerskapets ledare, i synnerhet den så kallade högsta andlige ledaren Ali Khamenei, ska ställas inför rätta i en internationell domstol för systematiska kränkningar av iranska folkets fri- och rättigheter under de senaste tre decennierna”, sade Soheila Dashti efter omröstningen not mot onsdagen svensk tid.

Amnesty, Human Rights Watch och flera andra civilsamhällsorganisationer och icke-statliga människorättsorganisationer, bland de flera organisationer som leds av iranska personligheter i exil bland andra iranska nobelfredspristagaren Shirin Ebadi, uppmanade i ett gemensamt öppet brev av den 15 november samtliga regeringar i FN:s generalförsamling att rösta för resolutionen A/C.3/68/L.57 om främjande och försvar av mänskliga rättigheter i den Islamiska republiken av Iran.