Nyheter

USA förlänger nationella undantagstillståndet mot Iran med ett år

USA förlänger sitt nationella undantagstillstånd med avseende på Iran med ytterligare ett år, tillkännager Vita huset i ett pressmeddelande på tisdagen.

Förlängningen kom efter att USA:s president Barack Obama i en kungörelse tillkännagav att han, i enlighet med verkställande order 12170 från den 14 november 1979, har beslutat att undantagstillståndet med avseende på Iran ska fortsätta efter den 14 november 2013.

Vita huset motiverar förlängningen med att USA:s förbindelser med Iran ännu inte har återgått till det normala och att processen för att genomföra avtalen från 19 januari 1981 med Iran fortfarande pågår.

Tillkännagivandet kommer enligt gällande lagar i USA att publiceras i Federal Register, den amerikanska federala regeringens officiella tidning. och sändas till kongressen.

Den 14 november 1979 förklarade USA:s [dåvarande] president genom verkställande order 12170 ett nationellt undantagstillstånd med avseende på Iran och tog i enlighet med lagen om International Emergency Economic Powers Act (50 U.S.C. 1701-1706) relaterade åtgärder för att ta itu med det ovanliga och extraordinära hotet mot USA:s nationella säkerhet, utrikespolitik samt ekonomi som situationen i Iran utgjorde.