Mänskliga Rättigheter, Nyheter

55 fångar, 20 politiska fångar, avrättade under senaste 10 dagarna i Iran

En ny våg av avrättningar sprider sig över Iran när antalet avrättningar sedan prästerskapets så kallade presidentval nådde 308 tidigare denna vecka.

Endast under de senaste 10 dagarna har prästerskapet avrättat 55 fångar däribland 20 politiska fångar i flera städer runtom Iran. FFFI har gjort en sammanställning av dessa avrättningar som iranska regimen själv har tillkännagivit (läs nedan).

Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi sade i ett uttalande på tisdagen att förtryck, tortyr och avrättningar är de gemensamma faktorerna för prästerskapets samtliga fraktioner och nödvändiga för att prästerskapet envälde ska överleva. Hon tillade, ”propaganda om balans och måttlighet inom det barbariska envälde som härskar i Iran har inga andra syften än att lura världssamfundet eller att blidka och skapa ursäkter för att göra affärer med denna medeltida regim.”

Hon uppmanade internationella samfundet att kraftfullt fördöma de systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran, särskilt regimens godtyckliga och kollektiva avrättningar. ”Tystnad och passivitet gentemot prästerskapet ger det fria händer att fortsätta och intensifiera sina brott. Det enda sättet är att hänskjuta regimens brott till FN:s säkerhetsråd och att ställa dess ledare inför rätta och straffa dem för brott mot mänskligheten”, tillade hon i tisdagens uttalande från Iranska nationella motståndsrådet.

Under en intervju med Associated Press (AP) på onsdagen framförde även iranska Nobelfredspristagaren Shirin Ebadi en stark kritik mot situationen för mänskliga rättigheter under prästerskapets nya president Hassan Rohani. Hon hänvisade till en dramatisk ökning av antalet avrättningar sedan Rohani tillträdde i år och anklagade regeringen [läs prästerskapets regering] för att ljuga om frigivning av politiska fångar.

Ebadi uttryckte även en ilska mot regimens vedergällning efter att 14 iranska gränsvakter dödades i en sammandrabbning med motståndare till regeringen den 25 Oktober nära staden Saravan nära gränsen till Pakistan, skriver AP.

Hon uppmanade USA och Europa att blockera satellittillgången för Irans ”propaganda” sändningar i 16 icke-persiska språk, inklusive engelska, arabiska och spanska, istället för ekonomiska sanktioner som gör iranierna urfattiga.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanade och fortsätter att uppmana ”regeringen och utrikesministern att vidta omedelbara åtgärder i både EU och FN för att stoppa prästerskapets systematiska användning av avrättningar, massarresteringar, tortyr och censur för att kväsa folkets legitima krav på demokrati och frihet”, sade Massud Kiani och hänvisade till FFFI:s uttalande den åttonde juli i år.

Följande avrättningar har registrerats i Iran under de 10 senaste dagarna:

16 politiska fångar från minoritetsgruppen Baluchier avrättades i staden Zahedan den 26 oktober.

Ytterligare en politisk fånge från Baluchi-minoriteten avrättades den 26 oktober genom hängning i ett fängelse i staden Hamedan.

En annan politisk fånge från samma minoritetsgrupp avrättades dagen därpå i Barsiloun-fängelset i staden Khorram-Abad.

Två kurdiska politiska fångar avrättades den 26 oktober i fängelser i städerna Urumiah och Salmas

En annan kurdisk politisk fånge avrättades den fjärde november i staden Saqqez.

Sex fångar avrättades den fjärde november i fängelser i städerna Kerman och Bam .

Tre fångar avrättades genom hängning den andra november i staden Rasht.

Tre fångar avrättades den 31 oktober och tredje november i Dizel-Abad-fängelset i Kermanshah-provinsen. Regimens åklagare i Kermanshah-provinsen rapporterade dessutom att fem andra fångar hade avrättats i samma fängelse utan att tillkännage något datum för dessa avrättningar.

11 fångar, däribland två kvinnor, avrättades genom hängning i staden Urumiah den 30 oktober. Fyra dagar tidigare avrättade prästerskapet en annan kvinna i samma stad.

En man och en kvinna, identifierad som Mitra Shahnavazi, avrättades i Gohardasht-fängelset, den 30 oktober. Mitra Shahnavazi avrättades genom hängning trots att hon var allvarligt sjuk.

Tre fångar avrättades genom hängning den 30 oktober i staden Shiraz.

En fånge avrättades genom hängning den 30 oktober i Karun-fängelset i staden Ahvaz.