Nyheter

Iran behåller slagordet ”Död åt Amerika” vid officiella firande

Iranska regimen kommer på måndagen att markera årsdagen av 1979 års övertagande av amerikanska ambassaden med det sedvanliga slagordet ”Död åt Amerika”, rapporterar flera internationella medier. ”Firandet” ska äga rum trots en uppmaning från högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, till de hårdföra fraktionerna att inte underminera de iranska förhandlarnas ställning i samtalen med väst över Irans misstänkta kärnvapenprogram.

Iranska regimens representanter ska återuppta förhandlingarna med världens sex stormakter, däribland USA, i Genève på torsdagen. Förhandlingarna syftar till att bryta rådande dödläge över iranska regimens kärntekniska verksamhet som Teheranregimen förnekar är till för att tillverka kärnvapen.

De diplomatiska förbindelserna mellan Iran och USA avbröts då islamistiska ”studenter” stormade USA:s ambassad i Teheran för 34 år sedan. 52 amerikanska diplomater hölls som gisslan i 444 dagar.

Organisationer knutna till prästerskapets hårdföra fraktioner, däribland Basij-milisen, har uppmanat till ett massivt deltagande i årets ”firande” till följd av den nya presidentens ”mer kompromissvilliga hållning” gentemot Washington.

Två tredjedelar av iranska regimens parlamentsledamöter har redan sagt att de planerar att delta i årets evenemang som hölls sedvanligt framför USA:s tidigare ambassad i Teheran. Byggnaden har idag förvandlats till ett museum där man kan ”bevittna” amerikanska ”brott” mot ”den iranska nationen”.

”Ingen ska betrakta våra förhandlare som kompromissmakare”, sade Khamenei i ett tal inför måndagens ”firande” där budskapet var främst riktade mot prästerskapets hårdföra fraktioner.

”De har ett svårt uppdrag och ingen skall försvaga en tjänsteman som är utför sitt arbete”, sade Khamenei, som i prästerskapets envälde har den yttersta makten i alla frågor i synnerhet när det gäller beslut om Irans kärnteknikprogram.