Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran grep chefen för reformtidning

Iranska myndigheter har gripit, Saeed Pouraziz, chefen för den ”reformvänliga” tidningen Bahar, för att ha publicerat en artikel i förra veckan som ifrågasätter föreställningar om shia-islam rapporterade nyhetsbyrån Fars på lördag.

”Han kallad till åklagarmyndigheten … Han greps och överfördes till Evin fängelset,” i norra Teheran, berättade hans fru Masoumeh Shahriari till Fars.

Han försöker förhandla med åklagaren för att vill bli släppt mot borgen, men vi har inte fått information om hur mycket pengar det rör sig, sade hon.

Iranska regimens press-vakthund förbjud Bahar förra veckan på grund av en artikel ses av många som ifrågasätter en grundläggande tro på Shia islam.

Bahar har utfärdat en ursäkt och förklarade att ”Artikeln, som tyvärr har sårat de troende publicerades på grund av ett tekniskt fel

Kulturministern Ali Janati sade artikeln ”underblåser religiösa konflikter” och att tidningen hade tidigare fått varningar.

Iranska regimens rättsväsendes chef, Sadegh Larijani , varnade på onsdagen att kommer ”agera beslutsamt mot dem som förfalskar historien och försöka underminera regimens grunder.”

Irans nye president Hassan Rouhani, som har stöd av reformister och moderata, lovade att arbeta för mer social frihet under sin valkampanj.