Ekonomi, Nyheter

Iranska regimen och 5+1-gruppen inleder expertsamtalen i Wien

Experter från iranska regimen och 5+1-gruppen som består av FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, startade ett möte i den österrikiska huvudstaden Wien på onsdagen, rapporterar iranska revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

Samtalen som hålls på expertnivå vid FN:s kontor i Wien kommer att pågå i två dagar och ska titta närmare på de tekniska detaljerna kring iranska regimens nya förslag som lades fram under de senaste samtalen i Genève den 15 och 16 oktober.

Fars rapporterar att den amerikanska delegationen är närvarande i mötet och att experter från landets utrikesdepartement och finansdepartementet närvarar i samtalen för att se över möjligheten till framtida sanktionslättnader i utbyte mot eventuella iranska eftergifter.

Teheranregimens delegation till samtalen med 5+1-gruppen i Wien leds av en tjänsteman från regimens utrikesdepartement och består av experter från kärnteknik-, olje- och banksektorn, skriver Fars.

”Baserat på överenskommelserna under möten i Genève, kom parterna överens om att sanktionsexperter och experter inom de vetenskapliga och kärntekniska fälten ska studera frågorna på ett mer detaljerat sätt. Utrikesdepartementets generaldirektör för särskilda och internationella frågor Hamid Ba’eedinejad kommer att leda Irans expertgrupp [under detta möte]”, sade taleskvinnan för regimens UD Marziyeh Afkham till reportrar i Teheran på tisdagen.

”En del experter från Irans atomenergiorgan (AEOI), oljeministeriet, centralbanken samt industri- och gruvsektorn kommer att närvara vid mötet. De högt uppsatta tjänstemän från de delaktiga länder kommer att informeras om resultaten från dessa expertdiskussioner”, tillade hon.

Afkham uttryckte en förhoppning om att bägge sidor skulle fortsätta sina diskussioner med samma allvar och förhållningssätt som de visade under den senaste förhandlingsrundan i Genève tidigare denna månad, rapporterar Fars på onsdagen.