Nyheter

Iranska regimens parlament stoppar Rohanis ministerkandidat

Iranska regimens parlament (Majlis) avvisade en nära allierad till presidenten Hassan Rohani som hade nominerats till att ta över en ministerpost i Rohanis kabinett, rapporterar Associated Press (AP) på söndagen .

Detta stod klart efter en omröstning på söndagen där 141 av 261 närvarande ledamöter röstade mot Reza Salehi Amiri, som Rohani hade nominerat till posten som idrotts- och ungdomsminister.

Motståndarna konfronterade Salehi Amiri med att han var oerfaren för posten samt anklagade honom för korruption och att han ska ha misskött tidigare ämbeten han tjänstgjorde i. Amiri anklagades även för att ha spelat en roll under ”oroligheterna” (läs, de folkliga protesterna) efter landets presidentval i 2009.

Amiri, som var med i Rohanis presidentvalskampanj, förnekade alla anklagelser.

Rohani måste nu föreslå en ny kandidat till posten inom två veckor.

Ledamöterna i Majlis godkände dock två andra av Rohanis ministerkandidater. De bekräftade Reza Faraji Dana som vetenskaps-, forsknings- och teknikminister samt Ali Asghar Fani som utbildningsminister.