Nyheter

Försvarshögskolan ångrar borttagning av forskningsrapport om Iran

Försvarshögskolans webbplats tog bort en forskningsrapport om Iran efter att Irans ambassadör menade att det mesta i forskningen är fel. En chef vid Försvarshögskolan tror ändå inte att det här stämmer och han ångrar nu beslutet – men rapporten har ännu inte lagts tillbaka.

Försvarsminister Carl Haglund säger till Helsingin Sanomat att han tänker be rektorn för Försvarshögskolan förklara varför rapporten tagits bort.

– Gjort är gjort och nu ska forskningen kollas noggrant igen. Men jag tror inte att det kommer att hittas något felaktigt i den. Om vi hade fattat beslutet på nytt i dag så skulle det nog ha blivit annorlunda, säger Torsti Sirén, chef för Försvarshögskolans strategiska institution till Yle Nyheter.

Sirén syftar på att Försvarshögskolan fått utstå en hel del dålig PR efter beslutet och också beskyllningar om censur.

– Men det är inte frågan om censur, menar Sirén.

Det var i fredags som Irans ambassadör Seyed Rasoul Mousavi besökte Strategiska institutionen och han kritiserade då forskaren Alan Salehzadehs forskning om Irans utrikes- och inrikespolitik i vilken han bland annat berättar om Irans kärnkraftsprogram samt kvinnors och minoriteters ställning. Enligt ambassadören är rapporten inte objektivt skriven.

– Allt jag skrev bygger på andra källor. Jag har inte hittat på något, säger forskaren Salehzadeh som är förvånad över att forskningen plockades bort och att det gjordes så kort tid efter ambassadörens besök.

Enligt Salehzadeh informerade Försvarshögskolan honom om att hans forskning om Iran hade tagits bort från webbplatsen på grund av ett tekniskt fel. Det visade sig ändå inte stämma.

– Jag vet inte hur det kommer sig att han fått en sådan information, kommenterar Sirén.

På sin Facebook-sida skriver Sirén att hans ”händer är bundna”, vilket kan betyda att någon högre upp i hierarkin har gett order om att forskningen ska bort från nätet. Det förnekar han ändå i vår intervju.

– Det är ett beslut vi på Försvarshögskolan har fattat tillsammans och i samförstånd.

Forskningschef Hannu Kari menar till skillnad från chefen för Strategiska institutionen att rapporten togs bort redan dagen innan Irans ambassadör kom på besök – och Kari menar att det var han själv som föreslog det här för förvaltningschef Aulis Minkkinen. Torsti Sirén säger ändå att det bara är han själv, rektorn Veijo Taipalus och forskningschef Hannu Kari som har fattat beslutet och att det gjorts efter mötet med ambassadören.

Sirén betonar att forskningen fortfarande finns tillgänglig på andra ställen på nätet.