Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

USA: för tidigt att prata om amerikanska sanktionslättnader mot Iran

Det är förtidigt att prata om eventuella lättnader av amerikanska sanktioner mot Iran, trots senaste diskussionerna i Genève om landets omtvistade kärnteknikprogram, sade USA:s finansminister Jacob Lew i slutet på förra veckan enligt Voice of America.

Vita huset beskrev de senaste samtalen mellan västerländska diplomater och iranska regimen som förhandlingar på en helt ny nivå när det gäller ”allvar och innehåll”. Men USA:s finansminister Lew som medverkade i NBC:s nyhetsprogram, Meet the Press (Möt pressen), gav inga indikationer på att Obama-administrationen överväger ett tillbakadragande av sanktionerna, åtminstone inte ännu.

”Det är för tidigt att prata om sanktionslättnader. Jag tror att sanktionerna fungerar, och det är därför de [senaste] diskussionerna har inletts. Vi måste se till att de [iranska tjänstemän] tar stegen från att ha kärnvapenkapacitet”, sade Lew. ”Vi måste se verkliga, påtagliga bevis på detta. Och vi kommer inte att göra några drag när det gäller sanktionslättnader tills vi ser sådana rörelser [från Iran]”.

Iranska regimen insisterar att dess kärnteknikprogram är fredligt och trots internationella sanktioner har motstått kraven från omvärlden och FN:s säkerhetsråd att landet ska sluta anrika uran.

Iranska regimens utrikesminister Mohammed Javad Zarif pratade i förra veckan om förhoppningar om att avsluta vad han kallade ”en onödig kris”.

”Det finns flera viktigare frågor som vi måste ta itu med. Och Irans rätt att bedriva kärnteknikprogram för fredliga ändamål, inklusive anrikning, kan i själva verket utövas med den nödvändiga politiska viljan utan oro för spridning”, sade han.

USA:s utrikesminister John Kerry sade på onsdagen att ”ord kan inte ersätta åtgärder” inom iranska regimens kärntekniska fråga och tillade att det var för tidigt att tala om att lätta på sanktionerna mot regimen. Kerrys uttalande på onsdagen upprepade

Amerikanska utrikesministers kommentarer kom inför ett maratonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Rom på onsdagen och upprepade uttalandet från amerikanska finansministern i förra veckan.

Kerry sade att amerikanska sanktioner kan hävas först när det står klart att den iranska regimens kärnteknikprogram är fredligt, rapporterade Agence France-Press (AFP).

”Vi välkomnar ändringen i retorik, förändringen i ton”, sade Kerry med tillade ”vi är övertygad om att ord kan inte ersätta åtgärder”.