Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amerikansk pastor gripen i Iran efter protest

En pensionerad pastor från södra Kalifornien, känd för sina protestaktioner runtom i världen, greps i Iran efter att ha iscensatt en protest utanför det ökända Evin-fängelset för att kräva frigivning av iranska kristna som hålls frihetsberövade, rapporterade Associated Press (AP) på tisdagen.

Pastor Eddie Romero, grundare av den kristna organisationen Exodus8one, korsade in till Iran från Turkiet den 14 oktober som en del i en turistgrupp.

Romero lämnade gruppen i torsdags och tog sig till Evin-fängelset i Teheran och skanderade ”Släpp mitt folk”, berättar hans dotter Sarah Yetter för AP.

Romero sände cirka sex minuter av sin protestaktion och arrestering på Internet med hjälp av en smartphone han hade gömt i sin ficka, sade Yetter.

Han överlämnade sig själv till vakterna när de kom och de förde honom in i fängelset för förhör. Hans vistelseort var okänd på tisdagen men uppgifter säger att han ska sättas på ett plan hem till USA under de kommande dagarna.

Romero hoppas kunna uppmärksamma situationen för kristna fångar i Iran. Farshid Fathi, Saeed Abedini, Mostafa Bordbar och Alireza Seyyedian sitter redan i iranska fängelser på grund av deras tro, anklagade för att ha lämnt islam.

Romero greps i 2008 i Kina under OS i Peking efter att ha iscensatt en protestaktion med krav på frigivning av fem kinesiska aktivister.

Romero avgick som en pastor från Hacienda Christian Fellowship i La Puente, Kalifornien, i juli. Han grundade organisationen Exodus8one i 2008 och arbetar idag som professor i världsreligion och filosofi vid Mount San Antonio Community College.