Ekonomi, Nyheter

Iran hotar att trappa upp sitt kärnteknikprogram om väst pressar för eftergifter

Iranska regimen ser hävande av västerländska straffåtgärder som det enda tecknet på framsteg i samtalen med världsmakterna om dess kärnteknikfråga, sade Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, på lördagen.

”(Endast) hävande av samtliga sanktioner kan vara ett tecken på praktiska steg (från väst), annars kan vi inte vara hoppfull om resultatet från samtalen”, sade Boroujerdi i kommentarer som citerades av revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars.

Den Islamiska republiken har enligt uppgifter i pressen signalerat sin vilja att stävja delar av sitt kärnteknikprogram för att säkra omgående sanktionslättnader.

”Den ytterst viktigaste punkten i förhandlingarna är ett erkännande av Irans anrikning rätt”, betonade Boroujerdi.

En annan ledamot i prästerskapets parlament, Seyed Baqer Hosseini, upprepade i förra veckan Teherans skepsis mot världsmakterna och sade, ”västvärlden måste vidta förtroendeskapande åtgärder innan den Islamiska republiken ratificerar icke-spridningsavtalets tilläggsprotokollet.”

”Våra (kärntekniska) verksamheter har inte haft några problem hittills, de har varit helt inom Internationella atomenergiorganets ramverk och inspekterade av IAEA:s inspektörer”, rapporterade revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars genom att citera Hosseini med att säga.

Dessutom varnade talmannen för prästerskapets parlament, Ali Larijani, på söndagen för att ledamöterna kan komma att kräva en upptrappning av det kärntekniska arbetet om västvärlden pressar för hårt för eftergifter under de pågående förhandlingarna om regimens kärnteknikprogram.

Budskapet från Ali Larijani, mindre än en vecka efter att samtalen återupptogs, riktar sig mot både representanter från väst och iranska regimens förhandlingsteam som leds av regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Larijanis kommentarer följer en uppmaning från vissa amerikanska kongressledamöter i förra veckan om att skärpa sanktioner mot Iran trots förhandlingarna i Genève och enligt Associated Press (AP) rapportering ”det historiska diplomatiska genombrott i förra månaden, inklusive president Barack Obamas telefonsamtal till Rohani.”

Prästerskapets parlament domineras av ledamöter som representerar den högsta andlige ledaren Ali Khameneis fraktion. Den högsta andlige ledaren i Iran har enligt konstitutionen slutordet i alla frågor som berör Irans politik i synnerhet beslut inom nationell säkerhet, Irans diplomatiska förbindelser med andra länder samt regimens kärnteknikprogram.