Engagemang, Nyheter

Int. konferens i Paris: Ingen förändring i Iran utan ett stopp för avrättningar och förtryck

pmoiparis5FFFI Paris – Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, medverkade tillsammans med flera politiska dignitärer från USA och Europa i internationella konferensen ”Iran – mänskliga rättigheter och kärnvapenhot; skydd för invånarna i Camp Liberty” i Paris på lördagen, den 19 oktober.

I ett gemensamt uttalande efter konferensen uppmanade talarna franska regeringen och internationella samfundet att vidta brådskande åtgärder för en omedelbar frigivning av sju Ashraf-invånare, bland dem sex kvinnor, som tagits till gisslan. De påpekade under sina anförande att internationella samfundet har ett ansvar och bör agera för ett bättre skydd för invånarna i Camp Liberty, Irak, vilka åtnjuter statusen skyddade personer under fjärde Genèvekonventionen.

Under sitt anförande vände sig Maryam Rajavi till internationella samfundet och sade ”så länge ni håller tyst om avrättningarna [i Iran], massakern i [Camp] Ashraf, och prästerskapets grymheter i Syrien, kommer iranska regimen att inte överge sitt kärnvapenprogram.

”USA, EU och FN bör genom att minska biståndet och begränsa vapenhandeln med Irak tvinga [Iraks premiärminister] Maliki att frige [de sju] gisslan [från Camp Ashraf som Iraks säkerhetsstyrkor håller frihetsberövade] samt uppfylla kraven på att tillhandahålla säkerhet för [invånarna i] Camp Liberty”, sade hon i sitt tal.

Maryam Rajavis uppmaning till USA, EU och FN kom med hänvisning till den allvarliga situationen för medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, bosatta i Camp Liberty i Irak. De lever under ständiga hot från milisgrupper i Irak däribland Asaib al-Haq och Mukhtar Army, som enligt egen utsago är allierade med iranska regimen och lyder prästerskapets högsta andlige ledare Ali Kahemeni. Dessa milisgrupper har tagit på sig ansvaret för tidigare raketattacker mot lägret i irakisk och internationell press samtidigt som man lovat att genomföra flera raketattacker mot Camp Liberty.

Irakiska regeringen har sedan 2009 vägrat att tillmötesgå sitt ansvar och erbjuda robust skydd för dessa asylsökande i Camp Liberty och Ashraf. Istället för att fullfölja Iraks skyldigheter under internationell rätt har landets premiärminister, Nouri al-Maliki, beslutat att införa omänskliga restriktioner mot dessa lägerinvånare och beordrat flera attacker mot dessa försvarslösa asylsökande. Detta i strävan att säkra politiskt och diplomatiskt stöd från prästerskapet i Iran.

”Ansvaret för livet på gisslan och de som hungerstrejkar i Camp Liberty och i flera olika länder vilar på USA, EU och FN som har valt passivitet och tystnad”, sade Maryam Rajavi i sitt anförande.

Några av de politiska personligheter som medverkade i lördagens konferens var Marie Michèle Alliot, tidigare fransk försvarsminister och utrikesminister och justitieminister (2002-2011); Edward Rendell, ordförande för Demokraternas nationalkommitté (1999-2001) och guvernör i Pennsylvania (2002-2011); Sid Ahmed Ghozali, tidigare premiärminister i Algeriet; Michael Mukasey, USA:s justitieminister 2007-2009; Linda Chavez, Vita husets tidigare chef för offentliga förbindelser; Michael Steele, ordförande för Republikanernas nationalkommitté (2009-2011); Irwin Cotler, Kanadas justitieminister och justitiekanslern (2003-2006). Dessutom deltog flera parlamentsledamöter från Frankrike, Rumänien och Tjeckien i lördagens konferens.

Talarna uppmanade internationella samfundet, särskilt USA och FN, att använda alla sina resurser för att Iraks regering ska frige gisslan från Camp Ashraf och tillhandahålla skydd för Camp Liberty och dess invånare. De uppmanade även USA och FN att möjliggöra lägerinvånarnas förflyttning till tredjeländer.

Panelsiterna vid konferensen framhöll att internationella samfundet inte bör låta sig luras igen av prästerskapet i Iran och att förändring i Iran är meningslös utan ett stopp för avrättningar och förtryck, frigivning av politiska fångar, ett slut på interventioner i regionen särskilt i Syrien och Irak samt ett totalt stopp för urananrikning.