Nukleärt, Nyheter

”Försiktig optimism” när kärntekniska samtalen med Iran börjar i Genève

Världsmakterna och iranska regimen uttryckt ”försiktig optimism” inför starten av de första kärntekniska samtalen sedan Hassan Rohani utsågs till ny president för prästerskapet.

En talesman för EU sade att iranska delegationen presenterade [nya] förslag när två dagars samtalen började på tisdagen i Genève, rapportera BBC. Representanter från 5+1-gruppen och iranska regimen kommer att förhandla under de närmaste två dagarna i Genève för att försöka öppna upp dödsläget kring iranska regimens kärnteknikprgram.

Prästerskapets president Rohani, som tog över ämbetet i augusti, har av västvärldens diplomater och media målats upp som en moderat. Han sade under sitt besök i FN tidigare denna månad att han vill se en överenskommelse med västvärlden inom sex månader utan att säga redogöra ytterligare detaljer.

Michael Mann, talesman för EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton, sa till den samlade pressen att iranska tjänstemän hade presenterat sitt förslag i PowerPoint-format, utan att avslöja ytterligare detaljer. Han tillade att det fanns en känsla av ”försiktig optimism” när förhandlingarna, som pågår bakom stängda dörrar, inleddes på tisdagen.

Iranska regimens viceutrikesminister Abbas Araqchi använde samma fras under en intervju med nyhetsbyrån, Reuters .

Prästerskapets statliga tv-station IRINN sade att Teheran erbjöd att minska nivån för sin urananrikning, vilket är ett viktigt krav från FN.

Den iranska delegationen leds av utrikesminister Mohammad Javad Zarif, även om Araqchi förväntas hålla i mycket av de faktiska förhandlingarna i Genève.

Zarif skrev under helgen på sin Facebook-sida att samtalen [i Genève] var ”början på en svår och relativ tidskrävande väg framåt. … Jag hoppas att vi senast på onsdag kan enas om en färdplan för att finna en väg mot en resolution”.

Internationella förhandlare vill att Teheran tar specifika steg i strävan förhindra landet från att någonsin kunna tillverka kärnvapen, sade BBC: s Iranexpert, James Reynolds, i en rapport från Genève. I gengäld lovar de att lyfta några av de internationella sanktioner som har införts under de senaste åren. Men västvärlden har antytt att det kommer att bli svårt att nå en överenskommelse efter endast två dagar av förhandlingar, sade Reynolds.

”Ingen ska förvänta sig ett genombrott över en natt”, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, som talade på villkor av anonymitet, till BBC.