Artikel

Sverige bör sluta med eftergiftspolitiken mot Iran

scan0007Den 1:a september attackerade irakiska väpnade styrkor, under irakiska premiärministern Nouri al-Malikis befäl, Camp Ashraf, som är hemvist för civila medlemmar ur den iranska oppositionsgruppen, Folkets Mojahedin, strax norr om Bagdad.

52 lägerinvånare dödades, dussintals skadades allvarligt och sju (sex kvinnor och en man) saknas efter den väpnade räden mot lägerinvånarna på begäran av prästerskapet i Iran. Antalet döda i denna brutala attack motsvarar över hälften av de kvarvarande invånarna i lägret sedan mer än 3000 lägerinvånare i Ashraf med löften om säkerhet från FN och USA tvingades flytta till ett annat läger Camp Liberty.

Internationella människorättsorganisationer, FN samt västerländska regeringar har krävt att attackerna måste utredas och att de ansvariga ställs inför rätta. Men internationella samfundets ovilja att följa upp sina krav på utredning har bidragit till att Irak hittills inte genomfört någon utredning och inte en enda person har ställts inför rätta för dessa attacker.

FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) slog fast i sitt uttalande att folkrätten kräver att Ashraf-invånarnas måste kunna få grundläggande skydd för deras säkerhet och välbefinnande.

Sveriges nuvarande Iranpolitik uppmuntrar endast prästerskapet att fortsätta exportera terrorism och religiös fundamentalism i regionen samt intensifiera det inhemska förtrycket genom tortyr och offentliga avrättningar. Sverige bör agera enligt dess tradition som försvarare av mänskliga rättigheter och sluta med sin eftergiftspolitik och Carl Bildt måste bryta tystnaden inför de ständiga attackerna mot invånarna i Camp Ashraf och Liberty och sluta ge krut till iranska regimens illasinnade aggressioner både inom och utanför Irans gränser.

Sverige bör därför fördöma attacken mot Camp Ashraf i starkaste ordalag och med sin starka röst för mänskliga rättigheter verka inom FN och EU i syfte att säkerhetsansvaret för Camp Liberty genast förs över till internationella samfundet genom stationering av FN:s blå hjälmar i lägren vilket även Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådets valda president sagt i ett uttalande.

Morteza Sadeghi