Motståndsrörelsen, Nyheter

EP uppmanar Irak att frige sju iranska gisslan som fördes bort från Camp Ashraf

EU-parlamentariker fördömde på torsdagen enhälligt den brutala attacken mot Camp Ashraf, den första september, och uppmanade Irak att frige de sju iranska asylsökande som togs till gisslan i samband med attacken.

”I eftermiddag, den 10 oktober 2013, antog Europaparlamentet (EP) under sin formella session i Strasbourg, en resolution om ”senaste tidens våldsamheter i Irak” och fördömde irakiska styrkors attack mot Camp Ashraf, den första september 2013. 52 iranska flyktingar dödades och sju andra lägerinvånare kidnappades däribland sex kvinnor vilka enligt uppgifter från EU:s höga representanten, Catherine Ashton, tros hållas i Bagdad. EP:s resolution kräver att de sju gisslan ska friges omedelbart och villkorslöst, sade EP:s interparlamentariska grupp, Friends of a Free Iran (FOFI), i ett pressmeddelande på torsdagen.

Alejo Vidal-Quadras, vicetalman i Europaparlamentet från gruppen EPP (Europeiska folkpartiets grupp, kristdemokrater), välkomnade antagandet av denna resolution och sade, ”denna resolution fick ett enhälligt stöd från alla politiska grupper i parlamentet. … Jag uppmanar Irak att upphöra med sin våldsamma terrorkampanj mot de 3000 medlemmarna av Irans demokratiska opposition [bosatta] i Camp Liberty och att frige de sju medlemmar av Folkets mojahdin om fördes bort av irakiska styrkor i förra månaden.”

Struan Stevenson, EU-parlamentariker från ECR-gruppen (Europeiska konservativa och reformister) och ordförande för EP:s delegation för förbindelserna med Irak sade, ”Den här resolutionen är en varning till Iraks regering att om de sju gisslan inte friges, så kommer det inte längre att vara affärer som vanligt med Malikis regering från EU:s sida och vi kommer att använda alla åtgärder för att begränsa EU:s handelsförbindelser med Bagdad.”

Stevenson tillade, ”de irakiska styrkornas brutalitet, som agerade på direkt order från [Iraks] premiärminister den första september, uppgick till en ny och oöverträffad nivå av barbari och våld. Om Maliki nu underlättar mord eller utvisning av dessa gisslan till Iran så kommer han att möta en reaktion som han kommer att ångra för alltid. Vi uppmanar FN att stationera en övervakningsgrupp och FN:s blå hjälmar (FN:s fredsbevarande trupper) i Camp Liberty tills att alla lägerinvånare har flyttat till tredje länder. FN bör också inleda en oberoende utredning av den senaste massakern i Ashraf.”

Struan Stevenson, som även är ordförande för EP:s interparlamentariska grupp (FOFI), uttryckte också sin djupa oro över hälsan för hundratals iranier över hela världen som har hungerstrejkat i över 40 dagar i solidaritet med de sju gisslan som hålls av irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis specialstyrkor i Bagdad.

Louis Michel, EU-parlamentariker från ALDE-gruppen (Alliansen liberaler och demokrater för Europa), tidigare viceordförande för Europeiska kommissionen och vicepremiärminister för Belgien välkomnade antagandet av torsdagens resolution och sade, ”Europaparlamentet har sagt det klart och tydligt att vi inte kommer att tolerera sådant omänskligt beteende från irakiska regeringen mot iranska oppositionsmedlemmar. Vi kräver en oberoende internationell utredning av detta brott mot mänskligheten. De ansvariga för massakern på 52 försvarslösa medlemmar från Folkets mojahedin i Ashraf måste ställas inför rätta. Irak måste frige dessa sju gisslan omedelbart.”

Stephen Hughes, EU-parlamentariker och förste viceordförande för S&D-gruppen (Gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater i Europaparlamentet) välkomnade resolutionen och sade, ”Som det framgår av Catherine Ashton och också upprepades i resolutionen så vet vi att gisslan hålls av Malikis styrkor i Irak. De måste släppas omedelbart. Vi accepterar inte något mindre än så. Vi beklagar att USA har varit så tyst i denna fråga. Det är en skam att den amerikanska administrationen inte gör vad den borde för dessa gisslans frigivning. Det är också en skandal att Ban Ki-moon har uppmanat Irak att utreda attacken när det är kristallklart att irakierna själva låg bakom denna massaker.”

José Bové, EU-parlamentariker från gruppen de Gröna (De gröna/Europeiska fria alliansen) sade, ”Parlamentet sade på ett mycket tydligt sätt idag att det fördömer den senaste massakern i Ashraf och att de sju gisslan måste friges omedelbart. Om Irak inte underkastar sig detta, då kommer Europa att införa straffåtgärder mot irakiska regeringen.”

Søren Søndergaard, EU-parlamentariker från Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster uppmanade Catherine Ashton att ”framföra ett starkt budskap från parlamentet till den irakiska regeringen att släppa de sju gisslan.”