Nyheter

12-årig död i Iran efter att ha simulerat offentlig hängning

Ett barn, 12 år gammal, i provinsen Kermanshah i västar Iran omkom efter att han och hans bror under en lek simulerade offentlig avrättning genom hängning, skriver Radio Free Europe Radio Liberty på sin nätupplaga på torsdagen.

När 12-årige Mehran placerade en snara runt halsen och hängde sig med hjälp av sin yngre bror, var självmord det sista han tänkte på. Istället lekte pojken endast en lek och den dödliga inspirationen kom från en offentlig avrättning av det slag som ofta bevittnas i hans hemprovinsen Kermanshah i västra Iran, skriver Radio Liberty.

Mokhtar Khandani, en journalist som arbetar för nyhetsbyrån Mokrian News Agency, minns detaljerna väl. Omedelbart efter det att pojken dog, den 31 augusti, reste Khandani till den lilla byn Kelashlulem för att prata med en familj som inte kunde förstå vad som precis hade hänt, skriver Radio Liberty.

”Jag pratade med familjemedlemmar, med hans mor, hans far, och hans farbröder”, säger Khandani till Radio Liberty. ”De sa att den yngre brodern förberedde det hela, och den 12-årige, Mehran, hängde sig. Den yngre brodern trodde Mehran skämtade. Efter en tid blev den yngre brodern rädd och informerade de vuxna. När de anlände var det tyvärr för sent och man såg att barnet redan hade gått bort.”

Pojkarnas lek varade endast under några minuter från den tid det tog att kasta upp ett rep över en lyktstolpe och för Mehran att stå på en vagn och glida snaran runt halsen när hans 8-årige bror drog undan vagnen.

Svävande i luften gjorde Mehran sedan en galge-dans som inte bara imiterade en offentlig hängning utan det var en verklig avrättning.

Mehran är en oväntad offer för en kultur av offentliga avrättningar som iranska regimens myndigheter använder frekvent i den Islamiska republiken.

Enligt en rapport från Amnesty International från den 10 oktober avrättades 560 personer under 2012 i Iran. 330 av dessa avrättningar har iranska regimens regering erkänt i sina medier, 195 avrättningar som prästerskapets myndigheter inte erkänner har avslöjats av aktivister. 35 av de rapporterade avrättningar har genomförts i hemlighet i Vakilabad-fängelse i nordöstra staden Mashhad, nära den afghanska gränsen.