Ekonomi, Nyheter

USA:s kongress ska bilda en vänskapskommitté med Iran, säger Rohani

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif sade att amerikanska kongressledamöter är intresserade av att inleda och utveckla parlamentarisk diplomati med Iran, rapporterar regimens nyhetsbyrå, IRNA på måndagen.

Zarifs uttalande ska enligt rapporter ha kommit under ett möte med ledamöter i prästerskapets parlament när regimens utrikesminister presenterade en rapport till parlamentets kommission för nationella säkerhetsfrågor och utrikespolitik om vilka framgångar Irans diplomatisk offensiv hade under FN:s generalförsamling beträffande straffåtgärderna mot landet.

Zarif betonade också att ”den nya administrationen behöver ha ett godkännande från den högsta andlige ledaren Ali Khamenei för att normalisera förbindelserna med Washington.”

”Både den amerikanska administrationen och kongressen var ute efter att utforma nya sanktioner mot Iran. Israelerna försökte isolera Iran och gå ut när president Hassan Rohani höll sitt tal till FN:s 68:e generalförsamling, men Irans diplomatisk offensiv neutraliserade de bägge komplotterna”, sade iranska regimens nya utrikesminister och toppdiplomat.

Zarif sade enligt rapporterna att Iran inte var isolerad under FN-toppmötet och snarare ska ha fått  många förfrågningar om samtal.

”Det minsta som FN-besöket åstadkom var att innan besöket trodde 45 procent av amerikanerna på ett krig mot den iranska nationen, men idag stöder 75 procent av amerikanarna diplomati för att lösa dödläget mellan Iran och USA”,  sade prästerskapets nya utrikesminister till ledamöterna.

FN-besöket i sin helhet hade positiva resultat och nationella intressen stod i fokus för förhandlingarna, sade Zarif och tillade att den amerikanska administrationen har under de senaste 30 åren visat fientlighet [mot Iran] och den senaste tiden genom att införa godtyckliga sanktioner.

Iranska regimens medier citerade Rohanis uttalande under ett möte med regimens parlamentariker i förra veckan där han sade att ”påverkan från samtalen mellan Iran och USA har varit så positiva att en kommitté för vänskap med Iran kommer att bildas i den amerikanska kongressen, i vilket fall kommer ert arbete i parlamentet att också öka till att bli mer seriöst” .

Vissa krafter i Iran har varit negativa till Hassan Rohanis inställning till samtalen med USA:s president, Barack Obama.

Befälhavaren för det mäktiga revolutionsgardet, general Mohammad Ali Jafari kritiserade nyligen Rohanis historiska telefonsamtal med sin amerikanska motpart som ett taktiskt misstag. Även prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei kritiserade telefonsamtalet, men indirekt, när han i ett tal nyligen påpekade att ”vissa händelser under Rohanis FN-besök var olämpliga”.

Rohani utsattes även för skoattack och äggkastning när han återvände till Teheran efter sitt FN-besök i New York.

Den femte oktober sade prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei att ”Iran inte litar på USA som inte håller sina löften” men betonade samtidigt att ”vi tror på våra egna diplomater”.