Nyheter

Iran och USA kan mötas i en vänskapsmatch i fotboll inför VM nästa år

Uppgifter om en planerad fotbollsmatch mellan USA och Iran fick på måndagen stöd från amerikanska regeringen och en statstjänsteman sade att matchen ligger i linje med Washingtons villighet att förhandla direkt med Teheran.

”Vi har alltid sagt att vi var öppna för direkta förhandlingar och samtal med Iran, så vad är mer lämplig plats än fotbollsplanen?”, sade amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna, Marie Harf, frågande under ett dagligt informationsmöte för media i Washington.

Harf kommentarer kommer efter rapporter från förra veckan som citerade presidenten för iranska regimens fotbollsförbund, Ali Kafashian med att säga att amerikanska fotbollsförbundet är intresserade av bland andra länder Iran för en fyrlagsturnering i USA nästa år som en förberedelse inför 2014 års fotbolls-VM  i Brasilien.

”Vi fick godkännande från den amerikanska förbundet för att delta i turneringen”, rapporterade iranska regimens medier på torsdagen genom att citera Kafashian.

Medan hon uttryckte stöd för en sådan match, sade Harf på måndagen att hon inte hade sett rapporterna.

Diskussion om en eventuell fotbollsmatch mellan USA och Iran kommer i kölvattnet av USA:s intensiva försök att hålla diplomatin vid liv i strävan att nå en överenskommelse med iranska regimen över dess kärnteknikprogram. Rapporterna följer också ett historiskt telefonsamtal mellan USA:s president Barack Obama och prästerskapets nya president Hassan Rohani. Telefonsamtalet var den första officiella kontakten på hög nivå mellan länderna i mer än tre decennier.

Telefonsamtalet kom efter Rohanis omfattande charmoffensive inför och under hans resa till New York för att delta i FN:s generalförsamlingens årliga huvuddebatt. Rohani framförde då löften om en mer kompromissvillig attityd i kärntekniksamtalen med världens sex stormakter medan han betonade att ”Iran aldrig kommer att ge upp sin urananrikning.”

Talesman för amerikanska fotbollsförbundet, Neil Buethe, ville inte bekräfta om USA hade kontaktat tjänstemän för iranska regimens fotbollsförbund beträffande en eventuell match.

Men han sade att tjänstemän för amerikanska fotbollsförbundet är ”i kontakt med alla förbund för de länder som har kvalificerat sig till fotbolls-VM”. Buethe tillade att USA för ”aktiva samtal med flera förbund” för de länder som har kvalificerat sig för turneringen om att spela i USA ”i slutet av maj och början av juni”.

”Vi samarbetar med amerikanska utrikesdepartementet för att hjälpa till med logistiken för de länder som vi bjuder in för att spela spel i USA. … Utrikesdepartementet är medvetna om att vi har varit i kontakt med många länder om möjligheten att komma till USA innan VM”, sade Buethe.

Både USA och Iran har kvalificerat sig för fotbolls-VM i Brasilien nästa sommar.

Länderna har endast spelat mot varandra vid två tidigare tillfällen. Iran besegrade USA med 2-1 i VM 1998 i Frankrike , medan lagen spelade oavgjort 1-1 i en vänskapsmatch två år senare i Pasadena, Kalifornien.