Motståndsrörelsen, Nyheter

PACE-ledamöter vill stoppa bistånd till Irak om det inte friger Ashraf-gisslan

Iranska nationella motståndsrådets valda-president Maryam Rajavi medverkade under måndagen den 30 september i en konferens vid Europarådets parlamentariska församling (PACE) i Strasbourg. Konferensen hade organiserats av the British Parliamentary Committee for Iran Freedom (Brittiska Parlamentariska Kommittén för Frihet i Iran) för att diskutera situationen i Iran och kräva frigivningen av sju gisslan som fördes bort från Camp Ashraf av irakiska specialstyrkor.

rajavi-starsburg-600
Brian Binely, ledamoten från brittiska Konservativa partiet, höll i konferensen där ledamöter från flera politiska block i PACE deltog tillsammans med Partick Kennedy, tidigare amerikansk kongressledamot från Demokraterna (1991-2011) och Tahar Boumedra, tidigare chef för mänskliga rättighetsfrågor vid FN:s Irakmission (UNAMI) och ansvarig för Camp Ashraf-frågor.

I sitt tal till konferensen varnade Maryam Rajavi för en ny fas i regimens förtryck av iranska folket och sade: ”iranska regimen är mycket sårbar för folkets utbredda missnöje, hot om storskaliga sociala omvälvningar samt djupa ekonomiska kriser. Internationella sanktioner har förvärrat denna sårbarhet. Denna regim  är för närvarande på väg mot sitt störtande. Intensifiering av regimens interna maktkamp speglar detta tillstånd.”

Hon uppmanade även PACE:s medlemsstater att agera och press Iraks regering för att den ska frige de sju gisslan från Camp Ashraf, medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin, som hålls i ett fängelse nära Bagdad som står under irakiska specialstyrkors kontroll.

PACE-ledamöter som deltog i konferensen uppmanade Europarådet och dess medlemsstater att kräva att irakiska regeringen friger Ashraf-gisslan och att se över sina förbindelser med Irak om detta krav inte uppfylls.

Patrick Kennedy betonade i sitt tal att ”USA och EU måste stoppa biståndet till Irak i kölvattnet av massakern i  Camp Ashraf och efter att sju iranska oppositionsmedlemmar har tagits som gisslan och hålls i ett fängelse nära Bagdad.”

Patrick Kennedy, brorson till USA:s förre president John F Kennedy, skyllde sin egen regering för att inte hålla sitt löfte om att skydda invånarna i Camp Ashraf, där 52 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) mördades den första september.

”Vi har ett moraliskt ansvar gentemot dessa människor som avväpnades av de allierade styrkorna i Irak och har ingen möjlighet att försvara sig. Vi har en rättslig skyldighet eftersom vi sade att vi skulle skydda dem i enlighet med fjärde Genèvekonventionen”, tillade han med hänvisning till ett skriftligt avtal mellan varje invånare i Camp Ashraf och amerikanska styrkor i Irak i 2004.

Tahar Boumedra med personliga erfarenheter som ansvarig för Camp Ashraf-frågor i UNAMI sade i sitt tal att ”varför har de [Irak] upprepat attackerna mot invånarna i Camp Ashraf? Det beror först och främst på världssamfundets total tystnad. De gjorde det en gång, de gjorde det två gånger och kom undan med det. Nu gjorde de det en tredje gång och om vi håller tyst kommer de att komma undan med det. Och jag säger att de [Irak] kommer att upprepa detta i Liberty.”

”Anledningen till att de [Irak] kommer att upprepa det [angreppen] beror på att de högsta makthavarna i Bagdad har sagt att så länge de [Ashraf-invånarna] är här, kommer vi att fortsätta trakassera dem tills de lämnar Irak”, tillade han med hänvisning till de sex attackerna mot invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty.