Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen kan legalisera barnäktenskap

En ny lag i Iran som tillåter män att gifta sig med sina adopterade döttrar vid 13 års ålder har orsakat stor oro för att landets nya president inte är lika progressiva som man ursprungligen trodde, skriver brittiska tidningen The Daily Mail Online på torsdagen på sin nätupplaga.

Prästerskapets nya president Hassan Rohani har av omvärlden hyllats som en ny moderat röst inom denna kontroversiella regering i Mellanöstern men godkännandet av den nya lagen visar att extremistiska trosföreställningar i det intoleranta landet inte har försvunnit, skriver The Daily Mail vidare.

Lagförslaget antogs av ledamöter i prästerskapets parlament och slår fast att unga flickor och pojkar kan med medgivande från sin far gifta sig vid 13 års åldern respektive 15 års åldern.

Den nya lagen antogs av prästerskapets parlament endast några dagar efter Rohanis historiska telefonsamtal med USA:s president Barack Obama, den första kontakten på hög nivå mellan de två länderna sedan revolutionen 1979.

Lagen i fråga gäller den juridiska äktenskapsåldern men oron för incest är ytterligare en faktor som oroar människorättsaktivister. ”Detta lagförslag legalisera pedofili och äventyrar våra barn och normalisera detta brott i vår kultur”, säger iranska advokaten Shadi Sadr i kommentarer till Daily Mail Online.

Iranska regimens tjänstemän hävdar att frågan om pappor som gifter sig med sina adoptivdöttrar uppstår ur det praktiska eftersom adopterade flickorna tvingas bära heltäckande slöja, så kallad hijab, när de är med sina pappor precis som mödrar måste bära den heltäckande slöjan när de är med sina adopterade söner.

Den nya lagen väntar nu på ett godkännande från väktarrådet som tidigare i år avslog ett lagförslag från prästerskapets parlament som avskaffade stening för att återinföra denna barbariska avrättningsmetod. Om lagen godkänns av väktarrådet kommer det att bli lagligt att gifta bort 13-åriga flickor med pappans medgivande i Iran.

Barnäktenskap är ett verkligt problem i Iran och regimens statliga nyhetsbyrå rapporterade att det under 2010 fanns 42 000 barn i åldrarna 10 och 14 som giftes bort.

”Denna så kallade lag är helt vidrig, strider mot FN:s barnkonvention och bör fördömas i starkaste ordalag av alla demokratiska regeringar, människorättsorganisationer och FN. Detta är prästerskapets rätta ansikte och har inget med vanliga iranska befolkningen att göra”, berättade FFFI:s ordförande, Soheila Dashti, i kommentarer till nyheten om att prästerskapets parlament har antagit en ny lag som legaliserar barnäktenskap i Iran.

”Denna så kallade lag visar tydligt att problemen i Iran inte bara begränsas till iranska regimens misstänksamma kärnvapenprogram. Utan vi ser gång på gång att problemen är strukturella och löses endast genom en demokratisk förändring av detta religiösa envälde”, tillade Soheila Dashti.