Motståndsrörelsen, Nyheter

Europeiska folkpartiet i PACE kräver att sju Ashraf-gisslan friges

Det största politiska blocket i Europarådets parlamentariska församling (PACE) i Strasbourg, Europeiska folkpartiet (EPP/CD), fördömde i starkaste ordalag irakiska styrkors massaker i Camp Ashraf den första september, i ett uttalande av den första oktober.

Avrättningen av 52 obeväpnade och försvarslösa iranska oppositionsmedlemmar (PMOI), många i handbojor, är bevis för ett brott mot mänskligheten, skriver EPP i sitt uttalande samtidigt som gruppen uttrycker sin djup oro över situationen för sju iranska oppositionsmedlemmar som blivit bortförda i samband med attacken.

Catherine Ashton [EU:s utrikespolitiske chef] skrev den 19 september att ”vi har anledning att tro att upp till sju lägerinvånare hålls nära Bagdad och det finns en stor risk att de kan komma att skickas till Iran. … Jag har pratat med Iraks utrikesminister att uppmana myndigheterna att säkra frigivningen av dessa gisslan och framföra till dem behovet av att undvika ytterligare våld”, sade Europeiska folkpartiets uttalande.

EPP/CD framhöll att liknande uttalanden från FN:s flyktingkommissarie och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uttryckt stor oro för dessa sju gisslan i Irak.

Europeiska folkpartiet uppmanade FN, EU och USA att kräva en omedelbar frigivning av dessa gisslan samt att vidta nödvändiga åtgärder inklusive bland andra att ompröva de bilaterala förbindelserna om gisslan inte släpps av Irak.

Vi uppmanar vidare Europarådets alla medlemsstater att kräva att FN stationerar en övervakningsgrupp 24 timmar om dygnet i Camp Liberty tillsammans med FN:s fredsbevarande styrkor (så kallade FN:s blå hjälmar) tills alla invånare har flyttat utanför Irak, sade Europeiska folkpartiet, EPP/CD, i sittuttalande av den första oktober.

Europeiska folkpartiets uttalande kom efter gruppens möte på måndagseftermiddagen den 30 september i Strasbourg där Iranska nationella motståndsrådets valda-president Maryam Rajavi hade bjudits in för en diskussion om den nuvarande situationen i Iran samt det utsatta och akuta läget för iranska asylsökande [i Camp Liberty] i Irak. Under sitt tal till mötet uppmanade hon Europarådets medlemsstater att pressa Irak för att landet ska frige de sju gisslan som kidnappades från Camp Ashraf.