Nukleärt, Nyheter

USA:s senat skjuter upp nya straffåtgärder mot Iran

Amerikanska senaten, som är under påtryckningar att inte pressa Iran allt för hårt, väntar sannolikt med att anta nya sanktioner mot den Islamiska republiken till efter de planerade samtalen om Teherans kärnteknikprogram i Genève senare denna månad, sade lagstiftare och kongressmedhjälpare till Reuters på tisdagen.

Senatens bankutskott skulle under september månad ha studerat ett nytt paket av sanktioner mot Iran vilket representanthuset antog i juli i år, men kommer nu att inte göra det under minst ett par veckor, sade en medhjälpare till Reuters.

Man hoppas att detta beslut ska leda till en bättre stämning under samtalet mellan Iran och världens sex stormakter i Genève den 15 och 16 oktober. Det planerade samtalet i Genève är första mötet mellan Iran och den så kallade 5+1-gruppen sedan USA:s president Barack Obama och iranska regimens nya president Hassan Rohani pratade med varandra i ett historiskt telefonsamtal förra veckan.

Medan frågan om ytterligare straffåtgärder mot Iran har hamnat lite i skymundan på grund av den infekterade grälen i amerikanska kongressen över regeringens nedläggning, erkände lagstiftare att idén om att medvetet försena nya sanktioner hade kommit upp i avsikt att förbättra stämningen under samtalen i Genève.

”Det har varit en del diskussioner om huruvida det bäst just nu, medan det sker förhandlingar, vore att endast hålla de befintliga [sanktionerna] på plats”,  berättade senator Bob Corker, högt uppsatt republikansk ledamot i senatens utrikesutskott och ledamot i senatens bankutskott, för Reuters.

Han betonade dock att kongressen generellt är fortfarande djupt misstänksam mot Iran och stöder hårdare sanktioner.

Catherine Ashton, EU:s utrikespolitiske chef, klargjorde på måndagen att hon skulle föredra att amerikanska lagstiftare och andra inte införde ytterligare sanktioner innan de planerade samtalen om Irans kärnteknikprogram.

”Jag skulle vilja komma till Genève med bästa möjliga förutsättningar för att verkligen hålla dessa förhandlingar”, sade hon .

Kongressmedhjälpare insatta i frågan sade att några tjänstemän från Obama-administrationen har pressat kongressen i det tysta att vänta med de nya sanktionerna.

”Vi kommer att fortsätta samråda med kongressen om alla Iranrelaterad lagstiftning precis som vi har gjort långt innan förra veckan. Iran är tvungen att förbättra sin ekonomi, eftersom varje enskild indikator för deras ekonomi är negativt”, sade amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna, Jen Psaki.

Amerikanska representanthuset röstade med 400 röster för och 20 emot igenom nya straffåtgärder mot Iran i slutet av juli. Lagförslaget syftar till att minska Irans oljeexport med ytterligare en miljon fat per dag under ett års tid till nära noll, i ett försöka att strypa finansieringen av landets kärnteknikprogram.

Sanktioner mot Irans oljeförsäljning, rederiverksamhet och försäkringsbolagssektor har lett till flera miljarder dollar i missade intäkter för iranska regimen och revolutionsgardet varje månad.

Senatens lagförslag kommer sannolikt att vara mindre tuff än representanthusets åtgärder som tar sikte på Irans oljeexport, vilket redan har halverats på grund av befintliga sanktioner från EU och USA. Obama-administrationen har sagt att den har farhågor om representanthusets lagstiftning.

Tjänstemän från administrationen avböjde att utveckla men analytiker och kongressmedhjälpare sade att Vita huset befarar att om sanktionerna är allt för hårda mot Irans kunder kan de komma att sluta samarbeta med USA.

Befintliga sanktioner tvingar länder som Kina, Indien och Japan att minska sin import av iransk olja genom hot om att stänga ut deras banker från amerikanska finanssystemet. Många anser dock att de befintliga straffåtgärderna kanske redan har gått så långt som de kan utan reta upp dessa länder.

”Det är svårt att få Irans viktigaste kunder i Asien att minska sina oljeinköp med mycket mer så försöken att skära ner oljeexporten ytterligare kan vara kontraproduktivt och kan leda till att sanktionskoalition upplöses”, sade Jeffrey Schott, expert inom sanktionsfrågor vid tankesmedjan, Peterson Institute for International Economics.

Ett eventuellt sanktionspaket från senaten skulle kunna innefatta nya åtgärder för att sätta press på Irans naturgasexport och andra iranska industrisektor.

Senator Corker sade att det finns ett starkt stöd bland lagstiftare att öka sanktionerna mot Iran och att göra dem ännu strängare men lagstiftare hade fortfarande inte bestämt sig.

”Jag tror inte att det är en fråga som har lösts ännu”, sade han.

Insatta källor säger att senatorer från de båda partierna funderar nu över att täppa till kryphålen i befintliga sanktioner och därigenom minska Irans oljeförsäljning i en snabbare takt än vad som anges i representanthusets lagförslag.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade inför FN:s generalförsamling på tisdagen att en charmoffensiv från iranska regimens nye president är ett knep påhitt av en ”ulv i fårakläder”. Han tillkännagav att Israel står redo att agera ensam för att stoppa Teheran från att tillverka kärnvapen. Iranska regimen hävdar dock att dess kärnforskning är endast för fredliga ändamål .

Obama kan under gällande sanktionslagar tillfälligt häva Iransanktioner som kongressen redan har godkänt. Han kommer dock sannolikt inte att utnyttja denna rätt förrän Teheran visar vad Washington skulle se som påtagliga framsteg inom landets kärnteknikprogram, t.ex. att stoppa sina centrifuger eller att skicka sitt lager av anrikat uran ut ur landet.