Nyheter

Kerry: Samtal med Iran kommer inte baseras på förtroende

USA: s utrikesminister John Kerry sade på torsdagen att USA hoppas kunna samarbeta med den nya iranska administrationen, men Teheran måste först bevisa att det är villigt att avsluta dödläget över sitt kärnvapenprogram.

Om Iran har för avsikt att vara fredlig, ” tror Jag att det finns ett sätt att komma dit”, sade Kerry på en presskonferens i Tokyo efter ett möte mellan amerikanska och japanska försvar och utrikesministrar.

Kerry uttryckte förhoppning om att engagemang från Hassan Rouhanis regering kan lyckas, men sade att ingenting skulle tas på nominellt värde.

Diskussionerna skulle baseras på en rad åtgärder som garanterar ”att vi med säkerhet veta om vad som händer”, sade Kerry.

”Det finns inget här som kommer att tas på nominellt värde och vi har gjort det klar”t, Kerry sade. ”Presidenten har sagt, och jag har sagt, att det inte är ord som kommer att göra en skillnad, det är åtgärder, och åtgärderna är klart kommer att behöva vara tillräckligt.”

I en charmoffensiv vid FN-möten i New York förra veckan uttryckte Iranska regimen sin vilja att lösa konflikten med USA över dess kärnenergiprogram, ett drag som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avfärdas som ett påhitt knep av en ” ulv i fårakläder ”.

USA, Israel och andra länder anklagar Iran för att använda sitt kärnenergiprogram för att försöka utveckla förmågan att producera vapen. Iran säger att programmet är för fredliga syften.