Nyheter

Befälhavare för Irans cyberkrigföring död i misstänkt mord

Chefen för iranska regimens program för cyberkrigföring har hittats ihjäl skjuten med två skott i hjärtat, rapporterar brittiska tidningen The Telegraph på sin nätupplaga sent på onsdagskvällen.

Mojtaba Ahmadi, befälhavare för regimens cyberkrigföring, hittades död i ett skogsområde nära staden Karaj, nordväst om huvudstaden Teheran.

Ahmadi sågs senast lämna sitt hem för arbete på lördagen. Han hittades senare död med två skott i hjärtat, enligt Alborz, en webbplats under revolutionsgardets kontroll. ”Jag kunde se två skottskador på hans kropp och omfattningen av hans skador visade att han hade blivit mördad på nära håll med en pistol”, berättade ett ögonvittne för Alborz enligt The Telegraph.

Befälhavaren för den lokala polisen sade att två personer på en motorcykel varit inblandad i mordet.

Facebook-sidan som tillhör officerare i regimens högkvarter för cyberkrigsförig bekräftade att Ahmadi hade varit en av deras befälhavare och publicerade sina kondoleanser. Men Alborz:s användare varnade för att kondoleansbok som är tillgänglig för allmänheten kan skada Irans nationella säkerhet.

”Sluta ge mer information om honom. Kontrarevolutionärer kommer att dra nytta av hans mord”, sa ett inlägg på webbplatsen Alborz.

”Detta ser ut att vara ett beställningsmord för en säkerhetstjänsteman av denna betydelse”, sade ett annat inlägg som indirekt anklagade Israels och västerländska underrättelsetjänster precis som prästerskapet har gjort vid flera tidigare tillfälle.

Ett uttalande från revolutionsgardets enhet, Imam Hassan Mojtaba, sade kort därefter att Ahmadis död var under utredning. Uttalandet varnade samtidigt för spekulationer ”på förhand om vilka som kan vara ansvariga för mordet”.

Västerländska tjänstemän sade att man håller fortfarande på att bedöma informationen men tidigare dödsfall har visat sig vara allvarliga slag mot iranska regimens säkerhetsstyrkor. Skärpta säkerhetsåtgärder kring ledande befälhavare och kärnfysiker har orsakat en kultur av rädsla bland några av de mest känsliga delarna av iranska regimens säkerhetsetablissemang, skriver The Telegraph.

Det sista offret för ett känt mord var Mostafa Ahmadi Roshan, en kemist som arbetade vid urananrikningsanläggningen  i Natanz. Han dog i januari förra året efter att en sprängladdning på hans bil exploderade. Fyra andra iranska kärnfysiker och chefen för regimens ballistiska missilprogram har dödats sedan 2007. Iranska regimen anklagar Israels underrättelsetjänst, Mossad, för att ligga bakom dessa mord.

Iranska regimen har anklagats för att ha utfört ett antal cyberattacker som upptäcktes i väst. Shashank Joshi, en expert vid Royal United Services Institute (Rusi), sade till The Telegraph att detta ses som ett mindre hot än det kärntekniska programmet. ”Irans cyberattacker mot Israel och andra länder i regionen är ett ökande hot som växer. Men det har ännu inte uppfattats som ett stort och ihållande angrepp. Så det skulle vara ganska nytt och betydande att ta detta steg inom fältet cyberkrigföring vid denna tidspunkt”, sade han.

Iranska regimens revolutionsgarde har också anklagats för att låna sin expertis till Syriens regim och hjälpa den hacka västerländska mål genom ett organ som går under namnet ”Syriens Elektroniska Armé”.

Ahmadis död sammanfaller med en intensiv charmoffensiv från prästerskapets nya president Hassan Rohani. Han har uttryckt en förhoppning om att iranska regimens konfrontation med USA och de ledande västmakterna över dess kärntekniska ambitioner skulle kunna lösas inom några månader.

Rohani och prästerskapet har ännu inte erbjudit några konkreta förslag på hur detta ska kunna ske men betonat att regimen, i strid mot gällande resolutioner från FN:s säkerhetsråd, aldrig kommer att  ge upp och upphöra med sin urananrikning.