Nyheter

Iran: Mer än ett telefonsamtal med Obama behövs för att återuppta relationen

sko rohaniEtt enda telefonsamtal mellan USA:s och Irans presidenter är inte ett tecken på att relationerna med Washington snabbt kommer att återställas, sade viceutrikesminister Abbas Araghchi till Nyhetsbyrån Fars.

Kommentarerna verkar syfta till att lugna regimens hårdföra fraktion, däribland det mäktiga revolutionsgardet, som motsätter sig ett snabbt återupptagande efter 34 år av frusna relationer med USA.

Prästerskapets president, Hassan Rohani, möttes med skoattack och äggkastning när han var på väg hem från FN-mötet i New York och efter sitt historiska telefonsamtal med USA:s president Barack Obama. Flera personer skanderade ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel” i samband med Rohanis ankomst till Teheran.

”Normala förbindelser” med Washington kommer definitivt behöva mer än ”ett telefonsamtal, möten eller förhandlingar”, sade Araghchi med en hänvisning till regimens försök att starta om de strandade samtalen över landets kärnteknikprogram.

”Vi har aldrig litat på amerikanerna till 100 procent. Och vi kommer att fortsätta på samma bana i framtiden. Vi kommer aldrig att lita på dem till 100 procent”, sade Araghchi.

USA och Iran bröt banden efter prästerskapet usurperade iranska folkets demokratiska revolution i 1979. Telefonsamtalet mellan Rohani och Obama bidrog å andra sidan till att roliga SMS började cirkulera i Iran.

”Jag vet Rohani ringde Obama först, sedan sa Obama till honom att det är bättre om att jag ringer dig eftersom du är under sanktioner och ditt samtal kan kosta en hel del”, sade ett sådant textmeddelande.