Ekonomi, Nyheter

Iranska regimens fastigheter i New York beslagtas

Alavi fundaitionEn federal domstol i USA beordrade på måndagen att en skyskrapa i New Yorks ansedda Fifth Avenue som ägs av iranska staten ska konfiskeras och säljas efter att dess ägare fälldes för att medvetet ha brutit mot amerikanska Iransanktioner.

Domaren, Katherine Forrest, sade i sin dom att skyskrapans majoritetsägare, Alavi-stiftelsen, har avsiktligt dolt iranska statens tillgångar i strid med amerikansk lagstiftning och därmed överträtt gällande sanktioner mot den iranska regimen.

Domstolshandlingar avslöjar att Alavi-stiftelsen har skickat indirekta inkomster från lokaluthyrning till Irans statliga nationalbank, Bank-e Mellat eller National Bank of Iran, som finns på USA:s sanktionslista för dess samarbete med prästerskapets kärnteknikprogram.

Enligt New York:s åklagarmyndighet ska Alavi-stiftelsen och företaget, Assa Co, som är minoritetsägare i skyskrapan, deponerat närmare 40 miljoner dollar i intäkter från lokaluthyrning på konton som tillhör den straffade banken, National Bank of Iran.

Domstolen sade även att den kommer att behandla ett skadeståndskrav från privata målsägare mot iranska regimen där målsägarna söker kompensation från iranska staten för dess delaktighet i terrorism.