Nukleärt, Nyheter

Obama: USA fortfarande beredd att agera militärt mot Iran

USA:s president, Barack Obama, förklarade att USA fortfarande är beredd att agera militärt för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

I en intervju med tv-kanalen ABC som spelades in på fredagen sade Obama att hans ovilja att använda militärt våld mot Syrien ska inte misstolkas av Iran som att USA inte skulle kunna attackera Iran för att stoppa utvecklingen av kärnvapen.

Han betonade att USA är mycket mer bekymrade över Irans kärntekniska ambitioner och hotet mot Israel än Syriens kemiska vapen. Han sade vidare att dramatiken kring Syriens kemiska vapen visade att diplomatin kan fungera om den stöds av ett hot om militärt angrepp.

Iranska regimen förnekar att den har planer på att utveckla kärnvapen och vidhåller att dess kärnteknikprogram enbart är för civila ändamål. Men både USA och Israel misstänker att Iran har gjort stora framsteg i utvecklingen av kärnvapen.

Obama bekräftade också att han har växlat brev med iranska regimens nya president Hassan Rohani utan att avslöja brevens innehåll.

När han blev tillfrågad av ABC:s ankare, Stephanopoulos, om han hade sträckt ut en hand till Rohani efter valet, svarade Obama bekräftande.

  • Ja, det har jag. Och han sträckte ut en hand till mig, men vi har inte talat direkt, tillade Obama.

Iranska regimens regering välkomnade på söndagen Syriens beslut att ansluta sig till Internationella konventionen mot kemiska vapen.

Taleskvinna för prästerskapets utrikesministerium, Marzieh Afkham, sade att ”Iran vill att beslutet om att underteckna förbudet välkomnas” men krävde att Israel ska följa samma förbud.

  • Det finns en oro över att den sionistiska regimen (Iranska regimens benämning för Isreal) är det enda landet i Mellanöstern som inte har anslutit sig till någon av de [internationella] konventioner som förbjuder massförstörelsevapen, särskilt konventionen mot kemiska vapen, sade hon.

Israel undertecknade konventionen mot kemiska vapen i 1993, men har aldrig ratificerat fördraget.