Nyheter

Iranska regimens utrikesminister i Bagdad för strategiska samtal

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, anlände på söndagen till Iraks huvudstad Bagdad i sitt första officiella utlandsbesök, rapporterar iranska regimens medier och internationell press.

Javad Zarif, har under sitt besök i Irak redan träffat sin irakiska motpart, Hoshyar Zebari, och kommer senare att även möta Iraks premiärminister, Nour al-Maliki, samt talmannen för Iraks parlamentet, Osama al-Nujaifi.

Chefen för forskningscenter i regimens parlament, Kazem Jalali och Iraks ambassadör till Iran Mohammad Majid al-Sheikh ingår också i den delegation som besökte Irak med iranska regimens utrikesminister, enligt iranska regimens engelskspråkiga tv-kanal, PressTV.

PressTV rapporterade vidare att prästerskapets utrikesminister ska under sina möten med irakiska topptjänstemän diskutera regionala och bilaterala frågor. Inför sitt besök beskrev Zarif Irak som en Irans viktigaste grannar och tillade att resan syftade till att dra de två sidorna närmare varandra inom regionala och bilaterala frågor.

Iranska regimens utrikesminister kommer till Irak exakt en vecka efter att irakiska väpnade styrkor genomförde en massaker i Camp Ashraf, hemvist för medlemmar av Irans mest organiserade oppositionsgrupp Folkets mojahdin, och dödade mer än hälften av de 100 lägerinvånare.

Qassem Soleymani, befälhavare för iranska revolutionsgardets utlandsstyrka Qods-styrkan, är en av många av regimens topptjänstemän som prisat massakern i Camp Ashraf och beskrivit dödandet av 52 värnlösa  oppositionsmedlemmar i Camp Ashraf som en strategisk framgång för Iran.

Irakiska regeringen hade en dag innan Zarifs ankomst till Irak utfärdat ett ultimatum till de överlevande lägerinvånare i lägret om att genast lämna Camp Ashraf.

FN:s Irakmission (UNAMI) tillkännagav i ett uttalande på lördagen att ”Iraks regering har utfärdat en order om att flytta de kvarvarande invånarna i Camp Ashraf till Camp Hurriya (Iraks namn för Camp Liberty). UNAMI tillade ”FN anser att den irakiska regeringen kommer att vidta åtgärder för att genomföra denna order utan dröjsmål.”

Javad Zarif sade enligt PressTv att hotet om en amerikansk militärattack mot Syrien var bland skälen för hans besök i Irak.”Vi och våra irakiska bröder och systrar har samma farhågor om ett nytt krigshetsande i regionen”, sade iranska regimens utrikesminister enligt PressTV.

Wall Street Jouranl (WSJ) rapporterade i veckan att USA:s underrättelsetjänst har fångat upp en kommunikation från Qassem Soleymani där han beordrar shiitiska milisgrupper i Irak att slå till mot USA:s ambassad i Irak om  USA anfaller Syrien militärt.

Även iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, hotade USA i statlig television och sade att ”de [USA] kommer definitivt att få lida”.
Iranska regimens utrikesminister upprepade detta hot under sitt besök i Irak under söndagen och varnade västmakterna mot att hetsa till krig. ”USA kommer att sätta hela Mellanöstern i brand om landet angriper Syrien”, sade Javad Zarif enligt Reuters på söndagen.

Ahamad Tavakoli, en inflytelserik ledamot i prästerskapets parlament varnade under lördagen i regimens medier att USA har Iran i sikte efter Syrien.