Motståndsrörelsen, Nyheter

Varning för nya massaker i Ashraf, krav på omedelbara säkerhetsåtgärder från USA

Iranska motståndsrörelsen varnar för fortsatt massaker i Camp Ashraf och kräver omedelbara åtgärder från USA:s regering och amerikanska presidenten i syfte att stoppa ytterligare en massaker, skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på fredagen.

NCRI avslöjar i sitt uttalande att ”rapporter inifrån Iran visar att iranska regimen och irakiska regeringen planerar att begå ännu ett brott mot mänskligheten och döda alla de lägerinvånare som överlevde förra söndagens massaker [ i Camp Ashraf], i frånvaro av ett bestämt ställningstagande från amerikanska regeringen.”

Ashraf- och Liberty-invånarnas representant sade att ”USA:s regering och president har juridiskt , politiskt och moraliskt ansvar när det gäller Ashraf- och Liberty-invånarnas säkerhet och trygghet.”

Han uppmanade USA:s president och utrikesminister att fördöma irakiska regeringen och dess premiärminister [Maliki] för massakern [i Camp Ashraf, den första september] och varna Maliki omedelbart för att fortsätta denna massaker samt att stoppa eventuella ultimatum. ”Detta är det enda sättet att undvika ytterligare en massaker med tanke på att den irakiska regeringens ultimatum till invånarna i Ashraf löper ut imorgon”, tillade representanten i NCRI:s uttalande som publicerades på dess hemsida på fredagen.

Fortsatt tystnad från högt uppsatta amerikanska regeringstjänstemän sex dagar efter massakern som Maliki och hans hantlangare genomförde mot individer, som USA:s regering har ett ansvar att skydda, har fungerat som grönt ljus och uppmuntrat dem att fortsätta begå sina brott.

Det råder absolut ingen tvekan om att USA:s regering är fullt medveten om irakiska regeringens onda planer på att genomföra ytterligare en massaker [i Camp Ashraf]. Just därför kommer USA:s misslyckande att agera göra landet dubbelt delaktig i ytterligare illdåd. USA:s regering kommer att vara direkt ansvarig för eventuella blodbad i Camp Ashraf i framtiden. Passivitet inför ett brott uppgår till medhjälp, sade Ashraf-invånarnas representant vidare i uttalandet.

De 100 invånarna i Camp Ashraf, inklusive de 52 som Irak avrättade brutalt och de sju tagna som gisslan, var alla skyddade personer under fjärde Genèvekonventionen. Amerikanska regeringen hade tecknat avtal med alla invånare i Camp Ashraf och tagit på sig ansvaret att skydda dem.

De stannade kvar i Ashraf för att skydda lägerinvånarnas egendomar i enlighet med ett avtal mellan alla fyra parter, USA, Irak, FN och lägerinvånarnas representanter, undertecknade i augusti 2012 i Camp Ashraf. Detta jämte ett uttalande från USA:s utrikesdepartement av den 29 augusti 2012 garanterade lägerinvånarnas säkerhet och trygghet.

USA:s särskilde rådgivare för Ashraf-frågan vid den tiden berättade för franska nyhetsbyrån Agence France Presse den tredje oktober 2012 att det inte fanns någon tidsbegränsning för hur länge dem ska stanna kvar i Ashraf och att de skulle vara kvar tills en fullständig lösning på fastighetsfrågan.