Artikel

Var inte passiv kring Syrien Obama

Mideast Iran EconomyUSA:s president Barack Obama har landat på svensk mark. Denna resa har fått folk att reagera olika och det kommer att hållas flera protestaktioner i samband med hans besök i Stockholm. Vad är det att gör just detta besök så viktig? Svaret är enkelt. Han är världen mäktigaste president, och USA har under de senaste tio åren varit inblandade i de två största krigen i ett känsligt område i mellanöster och enlig experter från Harvard University har en utredning visat att kostnaderna för krigen kostat mellan 4 till 6 biljoner dollar ekonomisk och mer än 6647 amerikaner miste livet och sen ska man även ta hänsyn till antal soldater som blivit invalida.

Med all dessa fakta i handen förstår man varför Obama är försiktigt och ligger lågt angående Syrien. Men framför världssamfundet pratar han om en” röd linje” och att den Syriska regimen inte får använda kemiska vapen mot sitt eget folk då USA inte skulle tolerera detta, men hittills har han brutit sitt löfte.

Enligt massmedier har mer än 100 000 dödats av Assad- regimen och enlig Syriska oppositionens ordförande Ahmad Gorga så är det inte Assad som styr regimen i Syrien , utan det är Ryssland som agerar som utrikes ministeriet och Iran som agerar som försvars minister åt Syrien. Enlig Gorga är Qods en terroristorganisation med sin högsta befälhavare (Qasem Soleimani ) som har kontroll i huvudstaden Damaskus.

Irans nya utrikesminister (Mohammad Javad Zarif) försvarade Assad-regimen i sitt tal och kallade Syriska folket för terrorister som kämpar mot Assad. Befälhavaren för milisen i Iran sa att 50 000 militanta utbildas för att kunna skickas in i Syriens huvudstad efter Assads fall. Dessutom påpekade han att Syrien är deras 35:e provins som ses viktigare än Khozestan (en provins i södra Iran) och han fortsatte säga att om de misslyckas försvara Syrien så kan de heller inte försvara Teheran (Irans huvudstad).

Många länder inklusive Sverige har fördömt de kemiska attackerna i Syrien som dödat mer än 355 personer men som enlig oppositionen är mer än 1300. Frankrikes utrikes minister vill ha en hårdare ton mot Assad-regimen. Om Obama verkligen vill lösa denna svåra konflikt måste han börja i Syrien. Syriska folket behöver akut hjälp från USA, EU och FN.

Reza Shafiee, NCRI, Stockholm