Andra nyheter

Uppdaterad: Demonstration utanför USA:s ambassad fortsätter

Anhöriga till Camp Ashrafs invånare, sympatisörer till iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och exiliranier står under dagen utanför amerikanska ambassaden i Stockholm för att uppmärksamma söndagens massaker på försvarslösa civila i Camp Ashraf.

En ceremoni för att hedra minnet av de 52 lägerinvånare som irakiska väpnade styrkor dödade i sin hänsynslösa attack mot Camp Ashraf, ska hållas vid kl. 18:00.

Under söndagen attackerade irakiska väpnade styrkor, under premiärministern, Nouri al-Malikis befäl, försvarslösa medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin i Camp Ashraf på en direkt begäran från iranska regimen.

Enligt uppgifter i media besköts lägret med raketer innan irakiska specialstyrkor och väpnade styrkor slog till mot de försvarslösa och sårbara civilbefolkningen i lägret. 52 lägerinvånare dödades, dussintals skadades flera allvarligt och nio lägerinvånare saknas efter söndagens hänsynslösa attack där irakiska styrkor skött skarpt mot invånarna med avsikt att döda.

Bilder och filmklipp som invånarna i Camp Ashraf kunde sprida till omvärlden visar en kallblodig massaker. Flera av dem visar lägerinvånare med bakbundna händer som har avrättats med skott i huvudet, ansiktet och nacken. En annan visar hur skadade som sökt vård på lägrets klinik har skjutits ihjäl.

Dessa fega handlingar mot försvarslösa civilbefolkning, som även åtnjuter statusen Skyddade Personer under fjärde Genèvekonventionen, är att likställa med brott mot mänskligheten och krigsbrott.

Deltagarna i demonstration utanför amerikanska ambassaden kräver att USA ska hedra och uppfylla sina tidigare löften till lägerinvånarna i Camp Ashraf om att garantera deras säkerhet och välbefinnande. Söndagens massaker var den femte brutala attacken mot civilbefolkningen i Camp Ahraf och Camp Liberty, medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin. Därför räcker det inta att endast fördöma söndagens massaker och kräva att irakiska regeringen, som själva står bakom massakern, ska göra en oberoende utredning av händelsen samt ställa de ansvariga inför rätta.

Deltagarna kommer därför framföra kravet att USA tar ett omedelbart initiativ och verkar för att ta upp Ashraf- och Liberty-invånarnas utsatta situation i FN:s säkerhetsråd i avsikt att säkra civilbefolkningens skydd genom en permanent stationering av FN:s blå hjälmar i lägren. Ett annat alternativ i syfte att säkerställa lägerinvånarnas välbefinnande och säkerhet är att amerikanska regeringen och FN omedelbart förflyttar alla lägerinvånare till USA.

Under dagens manifestation kommer deltagarna också att hedra minnet av de 52 lägerinvånare som irakiska väpnade styrkor dödade i sin hänsynslösa attack mot Camp Ashraf.

Plats: USA:s Ambassad i Stockholm, Dag Hammarskjölds väg 31

Tid: lördagen, den 3 september 2013, kl: 09:00 – 20:00

Kontakt:
Akbar Parizani, 070 745 56 60