Motståndsrörelsen, Nyheter

AI kräver en opartisk utredning av dödsfall i Camp Ashraf

Amnesty International (AI) uppmanar irakiska myndigheter att genomföra en grundlig och opartisk utredning av våldsanvändningen i Camp Ashraf den första september som enligt uppgift har krävt minst 47 dödsoffer, skriver människorättsorganisationen på sin hemsida på måndagen.

”Irakiska myndigheter har vid tidigare tillfällen misslyckats med att genomföra effektiv utredning av attacker mot läger som hyser exiliranier. Detta betyder att ingen har ställts till svars för dessa incidenter och att invånarna lever i ständig rädsla för sin säkerhet”, sade Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika enheten vid Amnesty International till AI:s hemsida.

”Myndigheterna måste se till att en utredning av gårdagens våldsanvändning genomförs skyndsamt och att den är oberoende, öppen och i full överensstämmelse med internationella normer”,  tillägger Hassiba Hadj Sahraoui.

Omständigheterna kring händelsen är tvistiga. Invånarna hävdar att irakiska säkerhetsstyrkor attackerade lägret och dödade flera invånare. Flera offer påstods ha blivit arresterade och fått handbojor innan de sköts ihjäl. Irakiska tjänstemän har dock gett olika versioner av vad som hänt, inklusive interna stridigheter mellan lägerinvånarna, skriver AI på sin hemsida.

Ungefär 100 iranska flyktingar lever kavar i Camp Ashraf efter att de flesta av lägrets invånare förflyttades under de senaste åren till Camp Liberty i nordöstra Bagdad, tillägger AI.

Tidigare i år har Camp Liberty varit mål för dödliga attacker. Den 15 juni 2013 attackerades Camp Liberty, nu hemvist för mer än 3000 iranska flyktingar, med raketer. Två invånare dödades och dussintals skadades. Under en tidigare raketattack mot Camp Liberty den nionde februari 2013 dog åtta lägerinvånare och många blev skadade. Det är oklart om det pågår några effektiva utredningar av ingendera attacker.

En ledare för Mukhtararmén, en shiitisk milisgeupp, har i media sagt vid flera tillfällen att hans grupp var ansvariga för attackerna mot Camp Liberty. Trots dessa medgivanden, är det inte känd om irakiska myndigheter har vidtagit några effektiva åtgärder för att förhindra eventuella attacker från Mukhtararmén mot exiliranierna, tillägger AI.

”Irakiska myndigheters misslyckande att utreda och lagföra dem som påstås vara ansvariga för de tidigare attackerna är oacceptabelt och sätter liv på spel. Iraks regering har ansvar för alla Camp Ashraf- och Camp Liberty-invånares säkerhet och trygghet och måste vidta omedelbara åtgärder för att säkerställa deras beskydd”, sade Hassiba Hadj Sahraoui i kommentarer till AI:s hemsida.