Nukleärt, Nyheter

Warwick Hotel i New York tar inte emot Irans president

Den ideella organisationen United Against Nuclear Iran (UANI) meddelade i ett pressmeddelande på måndagen att New Yorks Warwick Hotel inte kommer att stå värd för iranska regimens president Hassan Rohani och hans delegation under FN:s generalförsamling i september.

UANI välkomnade beslutet av hotellets nya ledning och tillkännagav samtidigt att den nu stoppar sin kampanj som uppmanar till att bojkotta Warwicks samtliga hotell.

Warwick Hotel stod under sin tidigare ledning värd för iranska regimens tidigare president Mahmoud Ahmadinejad och hans delegation under deras besök i New York under 2011 och 2012 för att delta i FN:s generalförsamling.

”Vi applåderar Warwick och dess nya direktör Peter Walterspiel för beslutet att inte stå värd för den iranska delegationen i år”, sade Mark Wallace, UANI:s ordförande och USA:s tidigare FN-ambassadör i pressmeddelandet.

Wallace tillade, ”Iran kan ha en ny president, men ansvarsfulla företag får inte ta emot honom förrän Iran upphör med sitt kärnteknikprogram, statlig sponsring av terror och brott mot mänskliga rättigheter.”

”Med tanke på Irans nuvarande politik bör president Rohani inte välkomnas av något hotell i New York eller på andra platser [i staden]. Hittills har president Rohani erbjudit retorik men ingen verklig reform. Internationella samfundet måste fortsätta isolera Iran tills att han backar sina ord med handling”, sade Wallace vidare.

”President Rohani bör bo på Irans FN:s mission och inte förvänta sig att privata företag ska ta emot honom. Warwick tog rätt beslut i år. Varje hotell som tar emot Rohani och den iranska delegationen prioriterar vinst över principer och kommer att utsätta sina gäster och New Yorks gemenskap för stort obehag. Vi uppmanar alla hotell i staden att överväga den negativa publicitet och ryktesmässiga risker som drabbat de som tidigare har stått värd för Iran”, säger UNAI:s ordförande.