Nyheter

Iran: Bevis visar syriska rebeller använde kemvapen

syria
Hundratals människor miste livet i onsdagens attack med kemiska vapen i Syrien

Iranska regimen säger att man har bevis att den syriska oppositionen har använt kemiska vapen i onsdagens attack i Dameskus då flera hundra dödades.

Det finns bevis som visar att det är terroristgrupper som har genomfört attacken sade Araqchi utan att utveckla.

Den syriska oppositionen anklagar att  Bashar al-Assads regim använde kemiska vapen i onsdagen attack men regimen medger att armén gjort en attack mot rebellfästen, men tillbakavisar uppgifterna att kemiska vapen använts.

Iranska regimens president Hassan Rohani säger nu att kemisk vapen har använts i Syrien utan att nämna vem som har använt dem, rapporterar internationell press bland annat Agence France-Presse (AFP) och Reuters på lördagen.

”Iran fördömer helt och i starkaste ordalag användandet av kemiska vapen”, sade Rohani vidare enligt regimens egna nyhetsbyrå ISNA.

Samtidigt citerar AFP prästerskapets utrikesminister Mohammad Javad Zarif som i kommentarer till regimens nyhetsbyrå IRNA på lördagen sade att Syrien kommer att tillåta FN-inspektörer att besöka den plats i Damaskus där en förmodad attack med kemiska vapen i förra veckan dödade hundratals civila.

Iranska regimen som anses vara Syriens närmaste allierade i regionen har tidigare sagt att terroristgrupper ligger bakom attacken.

Iranska regimens medier rapporterade i fredags att Javad Zarif i samtal med sin turkiske kollega har sagt att ”om kemiska vapen har använts så är det terroristgrupper som har använt det, i en direkt hänvisning till Syriens Fria armé.

Under dagen tillkännagav general Rahim Safavi, högsta andlige ledaren, Ali Khanemeis rådgivare i militärfrågor att Iran har mobiliserat 50 tusen miliser för att hjälpa Syriens Bashar Assad i att återställa lugnet i landet.

Ahmad Jarba, ledaren för den syriska oppositionen Syriens Fria armé framhöll i en intervju i veckan att ”den syriska regimen styrs inte längre av Bashar Assad utan det är shiitiska Iran och den libanesiska rörelsen Hizbollah som styr regimen”.

Talesman för iranska regimens utrikesdepartement Araqchi varnade under dagen västvärlden för att ingripa militärt i konflikten i Syrien som har pågått i över två år. Detta efter rapporter under lördagen om att USA håller nu på att se över sina möjligheter för att ingripa militärt.

”Det finns inget internationell godkännande för ett militärt ingripande i Syrien. Vi varnar för alla handlingar och uttalanden som skulle kunna öka spänningen i regionen. Jag hoppas att tjänstemän i Vita huset visar tillräckligt med visdom att inte blanda sig i ett sådant farligt tumult”, tillade Araqchi.