Nukleärt, Nyheter

Man gripen för uransmuggling till Iran

man från Sierra Leone för försök att sälja 1000 ton yellowcake till infiltratörer som han trodde skulle transporteras till Iran
Man från Sierra Leone greps på flygplatsen John F Kennedy i New York för försök att sälja 1000 ton yellowcake till infiltratörer som han trodde skulle transporteras till Iran

Amerikanska åklagare ha väckt åtal mot en man från Sierra Leone för försök att sälja 1000 ton yellowcake till infiltratörer som han trodde skulle transporteras till Iran. Mannen greps i New York med ett prov av det giftiga materialet gömt i sitt bagage, rapporterar fler internationella medier på fredagen.

Patrick Campbell, 33 år, från Freetown i Siera Leone greps på flygplatsen John F Kennedy i New York på onsdagen efter att ha anlänt från Sierra Leone. Med sig hade han ett stickprov av uranet som han hade gömt i skosulorna i sitt bagage, enligt ett åtal som lämnades in till en federal domstol i Florida på torsdagen.

Han påstås ha svarat på en annons på hemsidan alibaba.com i maj 2012 i avsikt att köpa uran som en hemlig amerikansk agent, som sade sig vara en amerikansk mellanhand för personer i Iran, hade lagt ut för försäljning, enligt ett affidavit från Louise Miller, en agnet från USA:s inrikessäkerhetsdepartement, Homeland Security..

Campbell gick enligt uppgifter med på att åka till Miami för att möta den förmodade köparen som då skulle få analysera renheten av uranet.

Under torsdagen startade en första rättegångsförhandling i New York med Campbell närvarande. Han riskerar nu upp till 20 års fängelse och böter på en miljon dollar om han fälls för brott mot USA:s sanktionslagar mot Iran samt lagen om Internationella Emergency Economic Powers Act, (lagen om ekonomiska fullmakter för internationellt beredskap, Fritt översatt).

Campbell berättade att han arbetade med ett företag som bedriver utvinning och försäljning av uran, guld och diamanter för export. Han har också sagt att han kommunicerade via telefon, Skype och e-post i jakt efter att köpa bearbetat uran 308, även känd under namnet yellowcake, för vidareleverans  till Iran, sade Miller enligt brittiska tidningen Guardian.

Yellowcake, kan anrikas vidare för användning i tillverkningen av kärnbränsle och kärnvapen.

Uppemot 1000 ton yellowcake, gömd bland andra typer av malm, skulle transporteras till den iranska hamnen Bandar Abbas, enligt åtalet som tillägger ”Campbell har efter arresteringen erkänt för agenterna att han hade inlett förhandlingar för ”ett avtal om försäljning av uran för leverans till Iran”. Han har dessutom erkänt att han hade med sig ett stickprov av uranet.

”Campbell har hjälp agenterna att avlägsna uranet från under insidan av hans skosulor och plastpåsar med uran kunde då tas bort från två av Campbells skor”, står det i åtalet.

Amerikanska myndigheterna tillkännagav samtidigt att man har hittat ett avtal för försäljning och leverans av uran på ett bärbart USB-minne i Campbells ägo.