Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen fortsätter att förstöra kärnvapenbevis

Iran NuclearDe senaste satellitbilder som har analyserats av ett amerikanskt institut, som bevakar iranska regimens kärnvapenprogram, visar ytterligare stora förändringar vid en militäranläggning i Iran, rapporterar flera internationella medier.

FN länge har försökt få tillgång till platsen i syftet att följa upp misstankar om att Teheran ska ha använt anläggningen för att utveckla kärnvapen, säger institutet som släpper sin rapport senare i veckan.

Bilderna visar progressiv asfaltering av ett område i militäranläggningen Parchin, strax utanför Teheran. FN:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) har försökt få tillgång till att inspektera anläggningen sedan fler år tillbaka utan framgång. IAEA misstänker att iranska regimen har test konventionella detonator för kärnvapen vid platsen.

Yukiya Amano, chef för FN:s atomenergiorgan (IAEA) erkände Irans ”omfattande byggnadsarbete” vid Parchin den tredje juni. Iranska regimen ska avlägsnat jord och asfalterat området för att dölja alla spår av olaglig kärnteknikverksamhet vid anläggningen.

Förutom asfaltarbetet, berättade IAEA:s chef Yukiya Amano i en rapport tidigare i år att han även var bekymrad över arbetet med att avlägsna smuts från platsen och en ”eventuell demontering av Parchins infrastrukturer.”

Inspektörerna från IAEA har sedan början av 2012 försökt föra dialog med iranska regimen för att finna en tillfredsställande lösning på vad det Wienbaserade FN-organet kallar ”eventuella militära dimensioner” av landets kärnteknikprogram.

Men 10 omgångar av förhandlingar under de senaste 18 månaderna har visat sig resultatlösa utan något genombrott.

Västerländska diplomater anklagar iranska regimen för en förhalningstaktik men Teheranregimen avvisar alla sådana påstående som västerländsk propaganda.