Nyheter

Iran bojkottar människohandel samtal i Jakarta

Iran den största källan till båtflyktingar till Australien i år bojkottade dagens regionkonferens om asylsökande och människohandel, rapporterar Australian Associated Press (AAP), Australiens nationella nyhetsbyrå.

Iranska regimens uteblivande kastar en skugga över ministerkonferensens faktiska förmåga att komma överens om samordnade konkreta åtgärder för att stävja flyktingvågen som strömmar i hela regionen.

Indonesiens utrikesminister, Marty Natalegawa, tonar dock ner betydelsen av misslyckande att få med Iran till samtalen i Jakarta. Mötet, som arrangerades enligt den så kallade Bali Processen, syftade till att fördjupa samarbetet, sade Natalegawa till pressen.

Samtalet kom på samma dag som Indonesien stängde dörren för visum till anländande iranska medborgare. Detta ses som ett viktigt steg för att hantera tillströmningen av asylsökande som utnyttjar Indonesien som transit innan de söker sig vidare till Australien.

”Det viktiga är inte att någon sitter i konferensrummet eller inte, det som räknas mer är resultatet och det faktiska genomförandet”, sade Natalegawa till reportrar efter samtalen.

”Indonesien har haft ett mycket bra samarbete med många ursprungsländer inklusive Iran och jag har förtroende för att vi ska kunna genomföra vissa av dessa åtaganden”, sade han.

AAP:s siffror visar att det har skett en stadig ökning av antalet beviljade visum för iranska medborgare vid ankomst till Indonesien innan ett stopp den 20 augusti . I januari anmäldes sammanlagt 1172 beviljade visum till iranska medborgare som anlände till Indonesien jämfört med 2257 i juli. Siffrorna för augusti är ännu inte tillgängliga.

En talesman för den indonesiska immigrationsmyndigheten bekräftade att antalet iranska medborgare är högt och att Iran är bland bland de översta på listan över olika nationaliteter som anländer till landet.  ”Ja, det har varit en uppgång de senaste månaderna,” sade han till AAP.

Den indonesiska utrikesministern avvisade påståendena om att lite resultat skulle komma från mötet, som avslutades efter bara tre timmar med en tresidig deklaration.

”Jag kan försäkra er om att det är en mycket bättre situation idag tack vare den här typen av engagemang. De länder som träffades här idag har identifierat och följt upp de olika områden där vi kan arbeta tillsammans”, sade Natalegawa till de samlade journalisterna