Nyheter

Iran undervisar skolungdomar jaga amerikanska drönare

Iranska Revolutionsgardets paramilitära förband planerar att undervisa Irans skolelever i att jaga drönare, rapporterar flera av iranska regimens egna medier på måndagen bland dem nyhetsbyrån Fars som kontrolleras av själva revolutionsgardet.

Internationella medier som Associated Press (AP) och brittiska Telegraph rapportera också om nyheten genom att citera general Ali Fazli, tillförordnad chef för revolutionsgardets basij-milis som säger att det nya programmet ska läras ut som en del av en krus i ”defensiv beredskap” i landets  gymnasieskolor.

Den nationella handboken för civilförsvarsutbildningen kommer att ändras för att inkludera hoten från drönare som Iran hävdar härrör från USA.

”I år kommer vi att bevittna förändringar i innehållet, lärare och undervisningstimmar för lektioner i defensiv beredskap”, sade general Ali Fazli, skriver Telegraph genom att citera hans kommentarer i nyhetsbyrån Fars.

General Ali avslöjade även att eleverna skulle kunna komma att lära sig spåra och få ner förarlösa flygplan, så kallade drönare, genom att hacka deras datorsystem.

Iranska regimen har länge sökt en större roll för militären i landets utbildningssystem. Studenter i både grundskolan och gymnasium undervisa idag i kurser med inriktning på ”civilförsvar”.

Revolutionsgardet beslagtog en amerikansk drönare av modellen RQ-170 Sentinel under 2011 efter att det förarlösa flygplanet kom innanför iranskt luftrum. Sedan dess har iranska regimen enligt eget utsago beslagtagit fler amerikanska drönare, inklusive en drönare av modellen ScanEagle som designats av amerikanska flygplanstillverkaren Boeing.

Iranska regimens parlament, dominerad av den hårdföra fraktionen nära högsta andlige ledaren Ali Khmenei, förkastade tre och godkände 15 av den nya presidents 18 nomineringar till landets nya kabinett i en omröstning i förra veckan. Den nya presidenten, Hassan Rohanis tre ministrar som inte godkändes av prästerskapets parlament var Mohammad Ali Najafi, tilltänkt utbildningsminister, Jafar Milimonfared, tilltänkt minister för vetenskap, forskning och teknik samt Masoud Soltanifar tilltänkt sport- och ungdomsminister.

Alla dessa departement ansvarar över verksamhet som direkt påverkar landets ungdomar och deras utbildning och fritidsaktiviteter. Detta kan tolkas som ett tecken på att den högsta andlige ledaren Ali Khamenei vill öka sin kontroll över landets ungdomar och ha pålitliga och trogna anhängare som ansvarar över landets utbildningssystem.

”Nyheten för genast tankarna tillbaka till Iran-Irak kriget. Under detta krig startade iranska regimen en kampanj runtom i landets högstadium och gymnasieskolor enligt senare tillkännagivande från regimens dåvarande militära ledare för att värva ungdomar som skulle kriga i fronten. Uppemot 500 000 gymnasieelever lurades bort direkt från skolbänken till krigsfronten där de med en plastnyckel runt halsen, som föreställde nyckeln till paradiset, tvingades ut på minfälten för att röja väg för revolutionsgardets stridande styrkor”, sade Massud Kiani till FFFI på måndagen.