Nyheter

CIA erkänner kupp mot Irans nationell regering

Sex decennier efter den militärkupp som störtade Irans folkvalde premiärminister Mohammed Mossadeqs regering visar nu tidigare hemligstämplade amerikanska dokument hur en hemlig operation iscensatt av USA:s underrättelsetjänst, CIA, förde shahen tillbaka till makten i landet.

Amerikansk och brittisk inblandning i militärkuppen mot Mossadeq har varit allmänt känt sedan lång tillbaka, men dagens offentliggörande av tidigare hemlighetsstämplade dokument innehåller vad som tros vara CIA:s första formella erkännande att underrättelsetjänsten har hjälp till att planera och genomföra kuppen, enligt US National Security Archive som publicerat dokumenten.

Måndagens offentliggörande kommer som något av en överraskning eftersom de flesta av material och register över 1953 års kupp i Iran tros ha förstörts av CIA, enligt svar till tidigare ansökan om information som amerikanska organisationer lämnade in under lagen Freedom of Information Act.

IRAN-COUP D'ETAT-MONARCHISTES
Monarkianhängare 27:de augusti 1953

Storbritanniens militära underrättelsetjänsten MI6 i samarbete med CIA planerade, utarbetade och genomförde en statskupp som störtade Mossadeq i augusti 1953 och återförde shahen Mohammad Reza Pahlavi till makten, enligt dokumenten.

Tidigt på morgonen, onsdagen den 19 augusti 1953 var amerikanska och brittiska agenter i fullfärd med att iscensätta en statskupp mot Irans demokratisk valda premiärminister Mohammad Mossadeq.

Under ledning av Kermit Roosevelt, sonson till USA:s 26:e president Franklin D. Roosevelt, mutades såväl ledande personer inom prästerskapet som militären i Iran för att ansluta sig till kuppmakarna mot Irans folkvalda representant.

När solen gick ner över huvudstaden Teheran satt Mossadeq i husarrest och hundratals av hans anhängare hade blivit nedskjutna eller arresterade.

Kort därefter installerades nazistsympatisören och Shah-anhängaren general Zahedi som premiärminister efter en order från shahen.

kodeta1

Lördagen den 22 augusti återvände shahen från sex dagars exil i Rom där han hade gömt sig på det lyxiga hotellet Excelsior i väntan på militärkuppens utgång.

Shahen kom att styra landet med järnhand i 25 år innan han avsattes i en folklig revolution 1979 som prästerskapet usurperade.

Khomeini som var den högsta religiösa ledaren i iranska prästerskapets etablissemang utnyttjade och förrådde folkets förtroende och inrättade ett bakåtsträvande system, som fick namnet Islamiska republiken av Iran, baserat på hans doktrin om en högsta andlige ledares absoluta makt.

För att läsa CIA:s dokument klicka här