Nyheter

Uppdaterad: Carl Bildt bjuder iranska regimens nya utrikesminister till Sverige

Mohammad Javad Zarif
Carl Bildt har bjudit iranska nya utrikesminister Mohammad Javad Zarif till Sverige

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu, Sveriges utrikesministern Carl Bildt och Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle talade med Irans nya utrikesminister Mohammad Javad Zarif i telefon på fredagen och gratulerade honom till hans utnämning samt uppmanade honom att besöka deras länder, rapporterar iranska regimens engelskspråkiga tidning, Tehran Times, på sin nätupplaga på fredagen.

FFFI kontaktade Carl Bildts pressekreterare, Erik Zsiga, på lördagen beträffande nyheten och han sade att han inte sett nyheten men att han skulle undersöka saken och återkomma med ett svar.

Carl Bildts pressekreterare, Erik Zsiga, återkom till FFFI med ett svar via e-post på söndagen och skrev, ”Utrikesminister Carl Bildt skrev i fredags på sitt Twitter att han hade pratat med Irans utrikesminister, så själva samtalet är redan bekräftat. Samtalets innehåll kommenterar vi dock inte.”

Iranska regimens nya utrikesminister sade under en intervju med regimens nyhetsbyrå Mehr News Agency på fredagen att ”Islamiska republiken bör fokusera mer på förebyggande diplomati. Irans utrikespolitik bör inte begränsas till att enbart visa reaktioner på globala utvecklingar utan landet bör spela en aktivare roll i världen.”

Mohammad Javad Zarif tog över efter den avgående utrikesministern, Ali Akbar Salehi, på torsdagen då iranska regimens parlament godkände alla utom tre av den nya presidenten Hassan Rohanis 18 kabinettsnomineringar.

Iranska regimens nye president sade på lördagen att hans landsmän valde honom för att förändra landets utrikespolitik och komma bort från den bombastiska stil som antogs under hans föregångare, Mahmoud Ahmadinejad, skriver Associated Press (AP) på lördagen från Teheran.

AP tillägger ”Hassan Rohani sade att hans regering kommer att anpassa sin taktik för att nå ut till världsmakterna men tillade att den Islamiska republiken ska behålla sina principer.”

”Vi har inte rätt att använda utrikespolitiken för att ropa slagord eller klappa”, sade Rohani.

”I utrikespolitiken kan man inte tala eller ta ställning utan att uppmärksamma”, sade han under inaugurationen av iranska regimens nye utrikesminister, Mohammad Javad Zarif.

”Folket [som deltog] i valet den 14 juni visade att de vill ha en ny utrikespolitik”, citerades Rohani med att säga av iranska regimens officiella nyhetsbyrån IRNA.

”Att ompröva utrikespolitiken innebär inte en förändring av principerna eftersom principerna kommer att vara oförändrade. Men förändring i metoderna, utföranden och taktiken, som är folkets krav, måste genomföras”, tillade Rohani i sitttal.

Rohani erkänner därmed att hans nya ”moderata” regimen kommer att stå fast vid prästerskapets illasinnade och fundamentalistiska principer och att den endast ska ändra teknik och metoder för att kunna avancera regimens aggressiva och expansionistiska utrikespolitik samt fortsätta det inhemska fortrycket.

Västvärlden med USA och EU i spetsen hoppas att Rohani ska kunna förändra iranska regimens kompromisslösa utrikespolitik och starta konstruktiva förhandlingar med väst för att säkra en diplomatisk lösning på landets misstänksamma kärnteknikprogram.

Detta trots att alla vet att det är prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei och inte landets president som har sista ordet och som bestämmer när det gäller Irans strategiska frågor och utrikespolitik.