Nyheter

Hizbollah grundare Rohanis kandidat till försvarsminister

dehghan
Rohanis kandidat till försvarsminister är en av grundarna av den libanesiska terroristgruppen Hizbollah,

Iranska regimens president, Hassan Rohanis kandidat till försvarsminister är en av grundarna av den libanesiska terroristgruppen Hizbollah, avslöjar regimens egna webbsidor på måndagen.

De senaste uppgifterna om den tilltänkta försvarsministern, Hossein Dehghans hemliga förflutna kommer efter rapporter om att han även ska ha deltagit i stormningen av USA:s ambassad i Teheran i 1979 då 53 amerikanska diplomater togs som gisslan.

Iranska regimens egna nyhetssidor berättar idag att Dehghan var en av dem som grundade revolutionsgardet. Han var enligt regimens egna uppgifter en av gardets befälhavare i Teheran fram till 1982 och spelade en aktiv roll i att krossa oppositionen mot prästerskapet under de första åren efter den folkliga revolutionen 1979.

Hossein Dehghan utnämndes därefter till befälhavare för revolutionsgardets styrkor i Syrien innan han upprättade revolutionsgardets utbildningsläger nära den libanesiska gränsen i syfte att utbilda för regimens libanesiska agenter, rapporterar Iranska motståndsrådets hemsida på måndagen.

Han stationerades senare i Libanon för att organisera Hizbollahs styrkor och upprätta utbildningslägret ”Abol-Fazl Abbas Garrison” i  Bekaadalens Nabi-Skit-region.

Iranska regimens egna nyhetssidor skriver att Dehghan har haft nära relationer med Hizbollahs olika ledare genom åren inklusive Seyed Abbas Moussavi, Hizbollahs tidigare ledare som dödades i 1992 samt Hassan Nasrallah, gruppens nuvarande ledare.

Dehghan, född 1957 i Shahreza, en stad i centrala Iran, har enligt regimens egna reportage behållit sin nära relation med Hizbollah genom åren vilket bekräftas av de bilder som medierna släppte i samband med måndagens rapportering. De visar Dehghan i Libanon tillsammans med Moussavi och Hassan Nasrallah under Hizbollahs första år.

Hassan Rohanis tilltänkta försvarsminister har också tillhört extremistgruppen ”Line of Imam”  (Imamens följeslagare, Imam är den religiösa titeln som Khomeini, grundare för den så kallade Islamiska republiken, fick av sina anhängare) som höll 53 amerikanska diplomater som gisslan för 444 dagar tills de släpps i januari 1981. Detaljer om Dehghans inblandning i den amerikanska gisslankrisen har rapporterats av regimtrogna webbplatser i Iran, däribland shakhsiatnegar.com och Muslim Students followers of Line of Imams hemsida.

Men denna information har utelämnats från hans officiella biografi som delats ut till pressen efter att han nominerades till posten som försvarsminister.

Uppgifterna bekräftas också av Jerusalem Post på måndagen som rapporterar på sin hemsida att Hossein Dehghan, Irans tilltänkta försvarsminister, var en befälhavare i Libanon som såg över Hizbollahs verksamhet under tiden för 1983 års terrorattack mot amerikanska marinsoldater i Beirut, Libanon.

1983 års terrorattacker mot den multinationella styrkan och IDF-soldater i Libanon planerades av Iran tillsammans med Hizbollah  från en bas i Beqaadalen. Under två separata självmordsbombningar dödades 241 amerikanska marinsoldater och 58 franska soldater i sina respektive baracker i Beirut, rapporterar Jerusalem Post med hänvisning till en rapport från Brigadgeneral Dr. Shimon Shapira, en forskare vid Jerusalem Center for Public Affairs.

En grupp som kallades Islamiska Jihad tog på sig ansvaret för attackerna, som leddes av Imad Mughniyehs, en högt uppsatt Hizbollah-medlem som senare mördades av israeliska underrättelsetjänsten Mossad i Syrien, enligt utländska rapporter i media.
Denna organisation var enligt rapporten en speciell styrka som som kontrollerades av både Iran och Hizbollah.

Ordern om attackerna mot de multinationella styrkorna kom från Teheran till regimens ambassadör i Damaskus, och sedan förde det vidare till styrkorna i Libanon. Befälhavare för amerikanska marinen sade att National Security Agency (NSA) hade överhört den iranska ordern om att genomföra attacken.

Shapira betvivlar att en sådan order skulle ha genomförts utan Dehghan vetenskap. .

Rohani sade under sitt tal till regimens parlament på måndag att han stöder och försvarar alla sina nomineringar till olika ministerposter. Iranska regimens parlament började att debattera de olika kandidaterna och kommer att rösta för Rohanis nya kabinett på onsdagen.